MENÜ
İstanbul
Medya Nefesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Trumpa uyarı: Savaşa sürükleyebilir
Magazin
29 Nisan 2019 Pazartesi 08:51

Trumpa uyarı: Savaşa sürükleyebilir

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Başkan Donald Trump yönetiminin İrana daha fazla yaptırım uygulaması durumunda ABDnin yeni bir savaşa sürüklenebileceğini yazdı.

Gazete, "Trump, İrana henüz ortak tomar müeyyide infaz etmek istiyor. Bu bizi muharebeye sürükleyebilir" başlıklı yazısında İrana uygulanabilecek yaptırımlar ve belkili etkilerine değindi.

 

 

Trumpın güzeşte sene Lübnan Hizbullahına revan fonu boğazlamak düşüncesince İran petrolüne müeyyide uygulayıp Çin, Hindistan, Türkiye, Güney Kore ve Japonya kadar iri müşteri devletleri affedilmiş sara heves yokladığı tabir edilen makalede, Tahran yönetiminin bu yaptırıma kelimesiz kalmasından çelim meydan Trumpın, demin de bahis konusu devletlere İrandan arz yağı alımlarını durdurması düşüncesince edisyon hazırlamaya başladığı belirtildi.

Trump yönetiminin, İsrail ve müttefikleri yerine bölgedeki aktiviteleri hasebiyle İranı tecziye etmek istediğine ilgi çekilirken, "ABD yönetimi, Tahranı çekirdeksel çalışkanlık dair emektar Başkan Barack Obama yönetimi ile mütalaa edilenlerden baş döndürücü henüz güçlü halde arama dibine almaya çalışıyor." ifadesi kullanıldı.  

YENİ BİR SAVAŞA İTEBİLİR

 

 

Ayrıca, makalede İrana artarak bitmeme fail yaptırımların Amerika düşüncesince sakıncalı ortak boyuta geldiği savunularak, şu ifadelere toprak verildi:

"Bu ajite edici yaptırımlar, İranı yeniden iri seviyede uranyum zenginleştirmeye ve ABDnin yanıt vermesini mecburi kılan Amerikalılara belkili ortak saldırıya sefer açabilir, ABDyi Başkan Trumpın engellemeye çalıştığını dediği acemi ortak Orta Doğu savaşına itebilir."

İRAN SEÇİMLERİ BEKLİYOR

Öte yandan, Tahran yönetiminin, yaptırımlara erinç önce aşamada Trumpın gene seçilmeyeceği umuduyla doğacak 18 ay süresince beklemeyi yeğleme edebileceğine ilgi çekilen makalede, Trumpın gene seçilmesi yerinde İranın kaba yanıt verebileceği, bu vaziyette Trumpın bu saldırıları görmezden neşet etmek yahut yanıt vererek acemi ortak savaşın başlaması ortada intihap gerçekleştirmek mecburiyetinde kalacağını müterakki sürüldü.

Karşılıklı restleşmenin belkili olduğu, ancak Trump yönetiminin çıkabilecek askeri ortak çatışmaya belki vermediği tamlanan makalede, şunlar kaydedildi:

"Trump hükümetinin adisyona kattığını düşünmediğimiz şey, çapraz arbede durumunun beklenen olması. Çünkü Trump hükümeti, Tahrana baş döndürücü elverişsiz tercihler veriyor. Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Amerika yönetiminin müzakerelere açıkça bulunduğunu belirtirken, Tahranın bulunan aut politikasından ağız ağıza vazgeçmesini mucip ortak düzine araç sıralaması sunuyor. Bu listede, İranın çekirdeksel başlıklı roket üretimine ve İsraile antagonist tutumuna sonuç vermesi kadar matlup maddeler, İranın Suudi Arabistan ve öbür diyalekt ülkelerle rekabeti hasebiyle dilek edilen tek asıl dışı bulunan maddelerdir."

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Medya Nefesi