Manisa Sultan Camisinin Kubbe ve Minarelerinden 6 Ton Mesir Macunu Halka Saçıldı
Uluslararası Mesir Macunu Festivali’nde 6 ton şifalı mesir macunu, Sultan Camisinin kubbe ve minarelerinden halka saçıldı. Vatandaşların mesir macununa yoğun ilgisi sebebiyle izdiham yaşanırken 15 kişi hastanelik oldu..
Uluslararası Mesir Macunu Festivalinde 6 titrem şifalı mesir macunu, Sultan Camisinin kümbet ve minarelerinden çecik saçıldı. Binlerce can mesir macunlarından kapışmak düşüncesince birbiriyle yarışırken, elan çok mesir macunu alabilmek düşüncesince şemsiyeler dar çevrildi.15 DAKİKADA 6 TON MESİR MACUNU DAĞITILDIUNESCOnun konkre sıfır Kültür Miras Listesindeki, 479uncusu planlı Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali, mülevven görüntülerle başladı. Manisada yetişen Osmanlı padişahları ve şehzadeleri kılığında yürüyüşe katılanlar, özen çekti. Manisalılar, temsili şehzadeler ile temsili Hafsa Sultanı ve Merkez Efendiyi cep telefonlarının kameralarıyla görüntüledi. Temsili Hafsa Sultanın, Merkez Efendiye şifalı mesir macunlarının gelişigüzel sene saçılması düşüncesince tevkici vermesinin peşi esna Sultan Camiinden ellerini açanlara şifalı macunlar saçıldı. Protokol üyelerinin de katılımıyla 15 ahit boyunca, 6 titrem mesir macunu tahminî 45 noktadan çecik saçıldı. Saçılan mesir macunlarından kapışmak talip birtakım kişiler, şemsiyeleri dar çevirirken, birileri da ışıklandırma direklerine çıkarak, şemsiyelerini açarak mesir macunlarını elan çok almaya çalıştı.
İZDİHAMA NEDEN OLDUŞifalı macunlardan kabul etmek isteyenler, izdihama hastalık oldu. Saçım dalında fenalaşan tahminî 15 kişiye, keyif ekipleri karışma etti. Şifalı macunlardan kapamayanlar, elleri yersiz dönmemek düşüncesince yollarda satılan macunlardan aldı. Mesir saçım töreninde Manisanın birlikte mekân illerden mevrut 5 bin polis, jandarma ve hususi düzenlilik görevlisi fariza yaptı. Saçım töreni düşüncesince açıktan da düzenlilik önlemi alındı. Polis helikopteri alay ve saçım töreni süresince havada dolaştırıldı.
MESİRİN TARİHÇESİOsmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selimin benzeri Muhteşem Süleyman yerine tarihe sabık Kanuni Sultan Süleymanın anası Hafsa Sultan Manisada birlikte ara hastalanır. Hastalığına ilaç bulunamayan Sultanın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesinin başına getirilen Merkez Efendi, nebat ve baharatların içeriğinden oluşan birlikte kit hazırlar. 41 cins çeşni karıştırılarak hazırlanmakta olan bu macunu yiyerek sağlığına mülaki Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan mevrut isteğin artarak çoğalması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun zat yaptırdığı Sultan Camisinin kümbet ve minarelerinde çecik saçılmasını buyurur. Halk gelişigüzel yıl, 21 Martta Sultan Camisinin uğrunda kendinden toplanır ve böylecene Manisa Mesir Şenlikleri doğma olur. 1539dan bu yana on binlerce insanoğlu Sultan Camii çevresinde toplanır, tabiatın uyanışının, baharın gelişinin, artağanlık ve bolluğun başlangıcını, sevincini yaşar.
MESİR MACUNUNUN ÖZELLİKLERİMesir macununun umumi özellikleri, latifçe lezzeti ve kokusudur. Diğer nitelikleri ortada ağrılara, sancılara, ilgisiz algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve dudak kokusuna dirlik kullanılır. İnanışa gereğince macundan yiyici kimseyi birlikte sene süresince ağılı zooloji sokmaz. Macunu yiyici gelinlik kızlar o sene süresince evlenir. Çocuğu olmayanların mesir macunundan yerse evlatları olur.
41 ÇEŞİT BAHARAT VARTarçın, karabiber, acemi bahar, karanfil, gato otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistancevizi, rezene, kebabiye, sinameki, zerrin halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, ara balı, şamlı şaşlı, sulu zırtlak kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, sulu zırtlak tuzu, tekemersini tohumu, günbalı.
Şemsi Tebrizi, Merkez Efendi, Manisa, Güncel