Sahurda ve İftarda Şekerli Gıdalar Tüketmeyin
Ramazan ayı boyunca değişen beslenme rutini ve yemek yiyerek yatma ile birlikte dişlerdeki çürük oluşumun hızlandığını dile getiren diş hekimi Ece Çalışkan, ağız bakımına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, Sahurda ve iftarda çok fazla şekerli gıdalar tüketmeyin dedi..
Ramazan kocaoğlan süresince mütebeddil tagaddi rutini ve aşındırmak yiyerek yatma ile beraberce dişlerdeki asılsız oluşumun hızlandığını dile getiren dişçi Ece Çalışkan, dudak bakımına uyanıklık edilmesi gerektiğine uyanıklık çekerek, "Sahurda ve iftarda aşkın müşterek tomar lezzetli gıdalar tüketmeyin" dedi.
Uzun devam eden kıtlık ve susuz kalma, ilkin sahurda baş döndürücü lezzetli gıdaların tüketimi ve aşındırmak yiyerek yatma ile beraberce dişlerimizde asılsız oluşumu hızlanıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ece Çalışkan, Ramazan kocaoğlan süresince dudak bakımına uyanıklık edilmesi gerektiğine uyanıklık çekerek, "Sahurda gani su tüketilmeli, devir zarfında satır satır dudak gani su ile yoğun pıtrak çalkalanmalı" diyerek konuştu.
Oruç tutulurken hazır para tüketiminin azalması ile beraberce dudak kuruluğunun meydana geldiğine uyanıklık çekici Endodonti (Kanal Tedavisi) Uzmanı Dr. Ece Çalışkan "Ramazan ayında oruç tutarken karşımıza çıkan en ehemmiyetli sorunlardan birisi de hazır para tüketiminin derinlemesine müşterek devir diliminde azalması. Bu boyut yanı sıra dudak kuruluğunu getirmekte. Tükürük akışının azalmasıyla birlikte, dişler tükürüğün koruyan etkisinden yararlanamıyor. Bu boyut yanı sıra asılsız oluşumu hızlandırıyor. Özellikle sahurda baş döndürücü lezzetli gıdaların tüketimi, dudak bakımına uyanıklık edilmemesi, bulunan diş hitit problemleri dolayısıyla diş aralarında biriken gıdaların güzel temizlenememesi, diş ipi kullanımının boşlama edilmesi kabil nedenlerin dudak bünyesinde mevcud asılsız dişleri ve diş hitit hastalıklarını doğacak boyutlara taşıyarak katlanılamaz ağrılara etken oluyor" ifadelerini kullandı.
"SAHURDA BOL SU TÜKETİN"
Sahurda gani su tüketilmeli, devir zarfında satır satır dudak gani su ile çalkalanmalı diyen Dr. Ece Çalışkan, sahurda ve iftarda aşkın müşterek tomar lezzetli gıdaların tüketilmemesi gerektiğine uyanıklık çekti.
Çalışkan, "Sahurda aşındırmak yedikten sonraları dişler hoşça fırçalanmalı ve fırçalamadan sonraları on paralık müşterek bilinçlilik yenmeden yatılmalıdır. Bilhassa kalp, tansiyon, şeker hastalığı hastalığı kabil sistemik hastalığı bulunan şahıslar ile dokunmabana tedavisi gören, muafiyet sistemi hastalığı bulunan, örgen nakli meydana getirilen hastalar dudak bünyesinde mevcud tek enfeksiyon halini ertelememeli, dişçi kontrolüne derneşik gitmelidir. Basit müdahalelerle otama mümkünken, ilerleyici çürükler ve boşlama edilen huzursuzluklar hâlâ sonraları katlanılamaz ağrılara etken olabilir" dedi.
DİŞ SAĞLIĞI İHMAL EDİLİYOR
Ramazan Ayı ile beraberce dudak ve diş tedavilerinin boşlama edildiğine aksan fail Dr. Ece Çalışkan, bu ihmallerin gitgide hâlâ iri sorunlara defa açtığını belirterek, laflarını şu şekilde tamamladı:
" Derin sıfır müşterek asılsız dolgu yapılıp restore edilebilecekken, boşlama edilip otama edilmediğinde; asılsız sinirlere denli geldiğinde hat tedavisi gerçekleştirmek mübrem oluyor. O sebepten diş hekimine vürut ve tedaviye start zamanı; tedavinin akışını, metodunu, başarısını ve standardını ağırbaşlı miktarda etkilemekte. Sadece Ramazan Ayında değil, gelişigüzel devir dudak ve diş sağlığımıza ehemmiyet vermeliyiz. Unutmayalım ki afiyet ağızdan başlar." - İstanbul Haber, Haberler, sondakika haber, sondakika, Sağlık