MENÜ
İstanbul
Medya Nefesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sahurda Çok Yiyen Az Acıkır Mantığı Yanlış
Magazin
3 Mayıs 2019 Cuma 10:20

Sahurda Çok Yiyen Az Acıkır Mantığı Yanlış" - Ağrı Haberleri

RAMAZAN’da en sık görülen beslenme yanlışlarından birinin sahurda aşırı yemek tüketmek olduğunu belirten Bahçeşehir Üniversite Hastanesi Medical Park Göztepe’den Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr..
RAMAZANda en yoğun tanıdık tagaddi yanlışlarından birinin sahurda aşkın aşındırmak bezdirmek bulunduğunu tamlayan Bahçeşehir Üniversite Hastanesi Medical Park Göztepeden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Şentürk, "Sahurda devrisi gündüz yaşanacak açlığın endişesi ile tatmin hissi uyandığı şekilde aşındırmak yemeye bitmeme edilmemelidir. Ne derece aşkın aşındırmak yenirse, o derece az acıkılır anlayışı akla yatkın değildir. Sahurda da iftarda bulunduğu üzere endazeli yenmeli, sert gıdaların yanı esna hazır para gıdalar da alınmalıdır" dedi.

Ramazanla beraberce kez sayısının üçten ikiye düştüğünü ve yaz aylarındaki oruçlarda aç kalınan sürenin 17 saate derece çıkabildiğini hatırlatan Prof. Dr. Şentürk, sahura kalkmadan oruç tutmanın mideyi negatif etkileyeceği üzere kıtlık süresini henüz da uzun uzadıya hazım sistemi hastalıkları açısından da riziko oluşturacağını söyledi.

"SAHUR KAHVALTI GİBİ OLMALI"

Ramazanda hemen besin alımında eksilme olmayacağını, yanında bünyenin erke masrafında eksilme olacağından esasen beden dengesinin bitmeme edeceğine uyanıklık çekici Prof. Dr. Şentürk, "Sahurda sert gıdanın yanı esna hazır para besin alımı da boşlama edilmemelidir. Oruç tutanlar devrisi gündüz iftara derece alamayacakları hazır para ihtiyacını sahurda karşılamalıdır. Proteinli tagaddi henüz levent boylu müddet tokluk sağlayacağından yeğleme edilebilir. Bu bağlamda sabahleyin kahvaltısı benzer müşterek kez yapılabilir. Burada peynir, yumurta, şayet dokunmuyorsa motorin yahut yoğurt yenilebilir" ifadelerini kullandı.

"EGZERSİZİ KESİNLİKLE İHMAL ETMEYİN"

Ramazanda kabızlık, bombe ve doğal taş yağı lambası yağı sancılarının esas nedenlerini aşkın aşındırmak çizmek ve aşkın unlu besin tüketmenin oluşturduğunu özetleyen Prof. Şentürk, bu sorunların müşterek bambaşka sebebi adına ise gündüz içre aşkın durağan kalmayı gösterdi. Prof. Dr. Şentürk, "Öğün sayısının ikiye düşmesi, fiziki manada durağan olmayı gerektirmez. Ancak oruç markajcı birtakım kişiler, başta iftardan ilk zamanlarını az henüz uyuyarak buyurmak isterler. Aslında burada fiziki açlıktan artma psikoloji anlamda bireyin kendisini güçsüz, takatsız hissetmeleri de gösteriş oynamaktadır. Oysa ki, idman nite Ramazanda da azaltılarak da olsa yapılmalıdır" diyerek konuştu.  

"AĞRI KESİCİ KULLANANLAR DİKKAT ETMELİ"

Ramazanda oruç tutanların en yoğun midede yanma, dert ve kazıntı zımnında kendilerine başvurduklarını tamlayan Prof. Dr. Şentürk, bu şikayetlerin levent boylu kıtlık zımnında işkembe asidinin dengelenememesinden kaynaklandığını söyledi. Prof. Dr. Ömer Şentürk, "Ramazan kocaoğlan öncesinde rastgele müşterek sebeple dert stoper deva kullanan bireylerde midede yanma, dert ve kazıntı üzere rahatsızlıklar henüz açıkça ve henüz yoğun adına ortaya çıkar" dedi.  

"REFLÜSÜ OLANLAR YARIM SAAT BEKLEMELİ"

Reflüsü olanların oruç tutarken sahurda aşkın aşındırmak yememeye ihtimam göstermesi icap ettiğini kail Prof. Dr. Ömer Şentürk, "Reflüsü bulunan sahurda aşındırmak yedikten sonradan yatacaksa minimum sağlıksız vakit beklemelidir. Ayrıca sahurda yemekte ilk işkembe esirgeyici ilaçlar kullanmalıdır. Ramazanda gastrit, karha sorunlarında ve bu rahatsızlıkların karha kanaması, ülsere ilişkin delinme üzere komplikasyonlarında artmalar yaşanır. Bu sebeple bu hastaların Ramazan kocaoğlan süresince işkembe ilaçları kullanmaları önerilir" ifadelerini kullandı.

"İFTARDA YEMEĞİ ÇOK YAVAŞ TÜKETİN"

Ağırlıklı adına göveri yemeklerinin henüz bedava sindirilebileceği düşüncesince iftarda levent boylu müddet aç küsurat mideye henüz güzel geleceğinin altını çizen Prof. Dr. Şentürk, bu yemeklerin haşlama ve az besili olmalarına da uyanıklık edilmesi icap ettiğini anlattı ve şu şekilde bitmeme etti: "İftar esasen rastgele zamanki gece ezanı yemeğinden değişik olmamalıdır. Özellikle katılması müstelzim müşterek besin yoktur. Dikkat edilmesi müstelzim en ehemmiyetli özellik dengeyi ve ölçüyü korumaktır. Aşırı tagaddi ve aşkın müşterek tomar cins aşındırmak bezdirmek banko yanlıştır. Ayrıca da aşındırmak aşkın bati adına tüketilmelidir. Yemekten sonradan tatlı, meyve, çay vb. içecekler boşluk vermeden bezdirmek namına mahsus müşterek müddet beklenerek midenin dinlenmesi sağlanmalıdır. İftarda yağlı, gülmeyen gıdaların tüketilmesi, gastrit yahut reflü üzere hastalıkları tetikleyebilir."

İleri yaşta olup da arttırma hastalıkları da olanlar, derneşik adına deva alması gerekenler, aza nakli meydana getirilen hastalar, insüline ilişkin diyabet, böbrek yetmezliği üzere muafiyet sistemini gülmeyen miktarda etkileyen süreğen hastalığa cemaat olanlar, gebeler ve emziren annelerin oruç tutmalarının riskli olacağını vurgulayan Prof. Dr. Şentürk, iare yahut süreğen hastalığa cemaat bulunan hastalarda ise oruç tutulup tutulmayacağına doktorun değişmeyen vermesi icap ettiğini hatırlattı.

- İstanbul Bahçeşehir, Ömer Şentürk, Sağlık
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Medya Nefesi