İki Yılda İki Farklı Kanseri Yendi - İstanbul Haberleri
İSTANBUL’DA yaşayan 31 yaşındaki moda tasarımcısı Esin Gül, 20’li yaşların başında tiroid kanserine yakalandı..
İSTANBULDA canlı 31 yaşındaki moda tasarımcısı Esin Gül, 20li yaşların başlangıcında tiroid kanserine yakalandı. Hastalığı yenen canlı hanıma bu kere 28 yaşlarında emcek kanseri tanısı kondu. Kanser mücadelesini ikinci kere kazanarak sağlığına munsap Gül, "Bu dert bizlere uğramışsa kesinlikle anlatmak istediği müşterek obje vardır. Kendimizi dinlememiz aşırı önemli. Vücudumuzda unuttuklarımızı hatırlamalıyız" dedi.
Memorial Bahçelievler Hastanesinde Genç Kadınlarda Meme Kanserine Dair Her Şey mevzulu müşterek seminer düzenlendi. Seminerde, Memorial Bahçelievler Hastanesi Meme Sağlığı Merkezinden Prof. Dr. Fatih Aydoğan Meme Kanseri Tedavisinde Erken Tanının Önemi, Tıbbi Onkoloji Bölümünden Doç. Dr. Kezban Nur Pilancı ise Meme Kanseri Tedavisinde Medikal Onkoloji Uygulamaları üzerine bilgiler verdi. Meme kanseri tedavisi gören ve tedavisi tamamlanan hastalar da seminere katıldı. Seminere dahil olan ve 3 sene evvel emcek kanserini yenen Esin Gül, dert dönemini ve mücadelesini DHAya anlattı.
İKİ YIL ARAYLA İKİ FARKLI KANSER
İlk duyduğumda dokunmabana benim düşüncesince ecnebi müşterek kelimeydi diyen Esin Gül, "28 yaşlarında emcek kanseri tanısı aldım. Onun öncesinde tiroid kanseri tanısı almıştım. Doktorum patoloji sonucum çıktığında korkulacak tek obje bulunmayan demişti. Daha evvel on paralık dokunmabana rahatsızlığına yakalanmadığım ve ailede dokunmabana öyküsü bulunmadığı düşüncesince bu benim düşüncesince dünkü müşterek kelimeydi, endişelerim vardı. Tiroid kanserinde iyileştiğimi gördüm. İki sene daha sonra da emcek kanseri tanısı aldım. Bu posta şuncacık şimdi değişik karşıladım. İyileşmenin gibi bulunduğunu bildiğimde bir an evvel tedaviye başladım. Kemoterapi, radyoterapi, müşterek de cerrahi müdahale süreci geçirdim. Hastalık tedaviye müspet yanıt verdi" ifadelerini kullandı.
"BAZI ŞEYLERE HAYIR DEMEYİ ÖĞRENDİM"
Hastalık sürecinde motivasyonun önemine uyanıklık çekici canlı kadın, "Benim güdeleme kaynağım akrabalarım ve dostlarım oldu. Doğayı aşırı seviyorum. Hastalık sürecimi de tabiat ananın içre geçirdim. İyileşeceğinize güvenmek aşırı önemli. Kanser bizlere uğramışsa şayet kesinlikle anlatmak istediği müşterek şeyler vardır. Bu noktada kendimizi dinlememiz aşırı önemli. Vücudumuzda unuttuklarımızı hatırlamalıyız. Tiroid kanserinden sonraları işime on paralık boşluk vermemiştim. Ama emcek kanserinde kişileştirme aldığım andan itibaren işimden istifa ettim. Meme kanseri tedavisi aşırı şimdi uzundu. Kanser rahatsızlığı hayatımda aşırı iri farkındalıklar yarattı. Bazı şeylere yarayışlı demeyi öğrendim. Önceliği kendime verdim. Tedavim biteli 3 sene oldu. Şu an hormon tedavim bitmeme ediyor. Kendimi aşırı dobra hissediyorum" diye konuştu.
"ERKEN YAŞTA KANSER VAKALARI BATIYA GÖRE DAHA YÜKSEK"
Esin Gülün tedavisini meydana getiren Prof. Dr. Fatih Aydoğan, Türkiyede er yaşta tanıdık kanserler üzerine şu detayları verdi:
"Türkiyede emcek kanserinin görülme payı batıya layıkıyla az buçuk şimdi fazla. Meme kanseri tanısı meydan 5-6 hanımdan müşterek tanesi 40 gözyaşı altında diyebiliriz. 20li-30lu yaşlarda emcek kanseri görülme payı yüzdelik 17 civarında. Batıda ise herhangi müşterek 15-16 hanımdan birinde emcek kanseri görülüyor kısaca Türkiyeye layıkıyla bu miktar aşırı şimdi az. Erken yaşta tanıdık emcek kanserinin sebebi açık şekilde bilinmemekle beraberce kalıtım bilimi ile ait olabilir. Türkiyenin canlı nüfusu fazla, faziletli görülme payı bununla da irtibatlı olabilir. Taramalar aşırı yayılmış yapılmıyor. Türkiyedeki tarama programları çoğu kere 40 yaşından sonraları başlıyor. Burada ferdin ferdî nitelikleri ön planda olmalı. Kişinin ailesinde canlı yaşta müşterek emcek kanseri olayı var ise bu isim taramaya er başlamalıdır."
KADINLAR NE ZAMAN MUAYENE OLMALI?
Kadınların memelerinde gelişen müşterek kitleyi ayırt boy bos etmez müşterek hekime başvurmaları icap ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Aydoğan, "Bazen hanımlar önemsiz kitleleri önemsemeyip şimdi geç devirde bizlere geliyorlar. Gençler bizde olamaz deyip inceleme ve araştırmaları erteleyebiliyorlar. Bunun önüne devredilmek hesabına şayet müşterek dava var ise doktor çeşidinden müşterek istimara yapılması akıllıca olacaktır. Kadınlar 18 gözyaşı sonrası ayda müşterek kere çıkarlarını kontrol etmelilerdir. Regl gören müşterek kadının sayı sonrası ikinci haftada muayenesi yapmalı. Regl görmeyen eş ise herhangi müşterek ayın mahsus müşterek haset muayenesini yapmalıdır. Ama gerçek tarama mamografi ile yapılıyor. Bu taramalar emcek kanserinin en er bulgusunu bizlere gösterebiliyor" ifadelerini kullandı.
Seminer üzerine da bilgelik verici Prof. Dr. Fatih Aydoğan, "Amacımız Türkiyede canlı yaşta kesif tanıdık emcek kanseri üzerine hastalara bilgelik vermekti. Oldukça koyu müşterek ortaklık oldu. Tüm mevzular ahit burada konuşuldu" dedi. - İstanbul Haber, Haberler, sondakika haber, sondakika, Sağlık