MENÜ
İstanbul
Medya Nefesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aşıların Zararlı Olduğu Yönünde Bilimsel Veri Yok
Magazin
24 Nisan 2019 Çarşamba 13:38

Aşıların Zararlı Olduğu Yönünde Bilimsel Veri Yok"

Dr. Öğr. Üyesi Aynur Akıncı Aydoğan, aşıların zararlı olduğu yönündeki görüşleri destekleyen bilimsel çalışmalar ve verilerin bulunmadığını söyledi..
Dr. Öğr. Üyesi Aynur Akıncı Aydoğan, aşıların dokuncalı bulunduğu yönündeki görüşleri destekleyen ilmî icraat ve verilerin bulunmadığını söyledi.

İstanbul Kent Üniversitesi Çocuk Gelişimi kısmı akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Aynur Akıncı Aydoğan 24–30 Nisan Aşı Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Aşı karşıtlığının ve ailelerin çocuklarını aşılatmama kararının toplumdaki nice ayrımlı insanoğlu grubu düşüncesince esenlik tehdidi oluşturduğuna özen çekici Dr. Öğr. Üyesi Aydoğan, "Aşı, maşer sağlığını korumada ehemmiyetli birlikte etken. Bağışıklık sistemi yetmezliği olanlar, dokunmabana tedavisi görenler, örgen nakli hastaları, yaşlılar, hamileler, aşırı önemsiz bebekler riskli gruplar arasında. Riskli popülasyonları muhtemel birlikte salgında destek olmak düşüncesince müstelzim maşer bağışıklığı eşikleri yüzdelik 80 ila 95 ortada değişmektedir. Aşılama oranları bu oranların dibine düştüğünde o toplumda salgınlar görülmeye başlamaktadır" dedi.

"YAŞAM HAKKINI KORUMADA EN ÖNEMLİ ARAÇ AŞI"

Aşı karşıtlığı ve ailelerin çocuklarını aşılatmama sonucuna özen çekici Dr. Öğr. Üyesi Aydoğan, "Aileler, elden zat evlatları düşüncesince değil, toplumdaki nice ayrımlı insanoğlu grubu düşüncesince esenlik tehdidi oluşturmaktadır. Aşıların dokuncalı bulunduğu yönündeki görüşleri destekleyen ilmî icraat ve veriler bulunmamaktadır. Aşı, bebek düşüncesince geçinme hakkını korumada en ehemmiyetli araçlardan birisidir" diyerek konuştu.

"AŞILAMA, HUKUK AÇISINDAN DEVLETİN GÖREVİDİR"

Bu mevzuda ülkelere ehemmiyetli roller düştüğünü tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Aynur Akıncı Aydoğan, "Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin 3. maddesinde tamamı kodifikasyon ve uygulamalarda çocuğun faik yararının asal katılması icap ettiğini belirtmektedir. Aşı çocuğun geçinme hakkını esirgeme araçlarından biridir. Bu çerçevede, devletin çocuğun faik faydasını gözeterek, aşılamayı yapmak anlamında zait birlikte ödevi bulunmaktadır" dedi.

"YILDA 2,7 MİLYON ÇOCUK TEHLİKE ALTINDA"

Aşılamayla ilgilendiren istatistiklere yer veren Aydoğan, "UNICEF verilerine uyarınca telkih ile önlenebilir altı illet (boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, bebek felci, verem) dolayısıyla bulunan bebek ölümlerinin sayısı 1989da 5 milyon dolayında iken, ahit bu altı hastalıktan ahiret yolculuğu yılda arı 100 bin dolayındadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa bölgesi maaş ihbariye verilerinden elde edilmiş bilgilere göre, 2013 ve 2015 yıllarındaki kızamık salgınında hastalananların bir aşırı aşısız çocuklardır. DSÖ kızamık aşısı yapılmadığında yılda 2,7 milyon çocuğun kızamık komplikasyonları dolayısıyla öleceğini öngörmektedir. Amerika Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi verilerine uyarınca bebek felci (poliomiyelitis) aşısı yapılmaması yerinde rastgele sene bebek felcinin münasebet olabileceği iveğen felç ve arkası sıra gelişecek kalımlı fiziki engellilik kararı ölüme derece revan birlikte sürecin gözleneceği tahminî 20 bin hastalanmış bebek ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

ERİŞKİN BAĞIŞIKLANMASI DA ÖNEM KAZANDI

Tüm dünyada, son senelerde erişkinlerin bağışıklanmasının da minimum kollar derece önemsenmeye başlandığını tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Aydoğan şunları söyledi:

"Erişkinlerde ahiret yolculuğu ve hayatının anlaşılan birlikte çağında hastalığa yakalanma ile sonuçlanabilecek nice illet telkih ile önlenebilmektedir. Ülkemizde de ati gözyaşı nüfusun derece derece artmasıyla kâhil aşılaması derece derece hâlâ da ehemmiyet kazanmaktadır. Sağlık bakanlığı kâhil bağışıklamasının kalan önemini dolayısıyla çocukluk çağında bağışıklama takvimi gayrisıhhi kalanlar, bağışıklığın pekiştirilmesi şartıyla ek aşılamalara gereksinimi olanlar ile gebeler, yaşlılar, vakayiname rahatsızlığı olanlar ve muafiyet yetmezliği mevcut insanların enfeksiyon rahatsızlıklarından korunması düşüncesince dölleme çalışmalarını yürütmektedir. Ayrıca mesleğinden ötürü arttırma riziko altında bulunanlar, esenlik çalışanları, gezi fail insanların gezi etmiş bulunduğu ülkedeki bulaşan illet riskine akla yatkın namına aşılanması erişkinlere müteveccih telkih uygulamaları ortamında arazi almaktadır."

- İstanbul Sağlık
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Medya Nefesi