Her Yıl 10 Milyon Kişiye Tüberküloz Tanısı Konuluyor
GÜNÜMÜZDE kalabalıklaşan ortamların ve hijyen kurallarına uyulmamasının, verem vakalarında artışa sebep olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Ergi Hysi, Dünyada özellikle gelişmekte olan ülkelere her yıl yaklaşık 10 milyon yeni tüberküloz hastası ekleniyor..
GÜNÜMÜZDE kalabalıklaşan ortamların ve hıfzıssıhha kurallarına uyulmamasının, ince ağrı olaylarında artışa faktör bulunduğunu tamlayan Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Ergi Hysi, "Dünyada başta büyümekte bulunan devletlere gelişigüzel sene kısaca 10 milyon toy ince hastalık hastası ekleniyor. Bunların 2 milyara yakını ölümle sonuçlanan vakalardır" ifadelerin kullandı.
Halk ortada ince ağrı adıyla aşina ince hastalık kendisince bilim sağlayan Medicana Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Ergi Hysi, "Dünyada başta büyümekte bulunan devletlere gelişigüzel sene kısaca 10 milyon toy ince hastalık hastası ekleniyor. Bunların 2 milyara yakını ölümle sonuçlanan vakalardır" niteleyerek konuştu.
STRES VE YORGUNLUK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIYOR
Dr. Ergi Hysi, "Hindistan, Çin, Pakistan, Güney Afrika ve Nijerya en faziletli ince ağrı rahatsızlığına cemaat ülkelerdir. Sadece teneffüs yolu ile bulaşıcı bu hastalığın belirtileri bir çok devir öteki teneffüs yolu rahatsızlıkları ile karışabilir ve tanılama bırakmak çetin olabilir. Hasta bulunan insan öksürerek ortama mikrop mahmul damlacıkların yayılmasına illet olur. Fakat bu mikroplar gelişigüzel şahısda ince ağrı rahatsızlığına illet olmaz. Düzensiz ve aliteli olmayan beslenme, stres, yorgunluk, sigara ve içki içimi muafiyet sisteminin zayıflatır. Yetersiz defans mekanizması bulunan bireylerde ince ağrı mikrobu haydi haydi hastalığa illet olur. Güçlü müşterek muafiyet sistemi bulunan şahıslar ise bu mikrobu namevcut ayar ve hastalığa yakalanmazlar. Günümüzde kalabalıklaşan ortamlar, göçün artarak çoğalması ve hıfzıssıhha kurallarına uyulmaması ince ağrı olaylarında artışa faktör olur. Bu kurnaz hastalığın tanısını bırakmak enikonu zordur. Tedavi görmeyen ince hastalık mikrobunu haiz müşterek parasız kısaca 10-15 insana mikrop bulaştırabilir" dedi.
"VEREM, akıllıca TEDAVİ İLE İYİLEŞEBİLİR"
Verem rahatsızlığı belirtilerinin aylar süresince ilerleyerek bitmeme ettiğini tabir fail Dr. Ergi Hysi, "Başlangıç çağında halsizlik, iştahsızlık, mobilyasız öksürük kabil belirtileri hastalar önemsemeyebilir. Hastalığın ati sürecinde gelişen şeb terlemesi, kilogram kaybı ve balgamda koku şikayetleri oluşursa müşterek doktora başvurulması gerekir. Bu belirtileri bulunan hastalara akciğer filmi tefriş buyurmak bir çok devir tam olmaz. Bilgisayarlı tomografi, balgam kültürü ve kimi zamanlarda bronkoskopi işlemi gerekir. Halk ortada enikonu ürkütücü bulunan verem, akla yatkın otama ile ağız ağıza iyileşebilen müşterek hastalıktır" niteleyerek konuştu.
"EN BÜYÜK HATA TEDAVİYİ ERKEN BIRAKMAK"
Tedavi periyodunun bir çok kez hastanede yatış gerektirmeden tamamlandığını tamlayan Dr. Ergi Hysi, "Tedavisinde ince ağrı mikrobunu dağıtmak düşüncesince tür antibiyotik kullanılmaktadır. Bu otama minimum 4-6 ay sürmektedir. Doktorun sonucu ile bu müddet 9-12 ay ortada değişebilmektedir. Ülkemizde bu ilaçlar ince ağrı harp dispanserlerinde parasız namına verilmektedir. Takip altında tutulan hastaların meydana getirdiği en şişman günah tedaviyi er bırakmasıdır. Böylece iyileştiğini sanan parasız iyileşemez ve çevresindeki bireylere mukavemetli mikroplar bulaştırır. Temiz iklim ve metin tagaddi otama sürecinde şarttır" dedi.
- İstanbul Sağlık