Bahar ayının gelmesi ile bahar nezlesi kendisine aşina alerjik rinit, koku alma organı teneffüs yollarında meydana mevrut ortak problemdir. Genellikle açıkça havada geçirilen müddette yeşil bölgelerde polenlerin rüzgarla dağılması kararında çoğalma gösteriyor. Bu alerjik tepkime giderek yerini alerjik astıma bırakabilir. İşte ilkbahar alerjisi kendisine aşina saman nezlesinin tedavi yöntemleri...
SAMAN NEZLESİ (ALERJİK RİNİT) NEDİR?
Saman nezlesi, bire ortak vakitte “alerjik rinit” kendisine da bilinir. Tıkanıklık, koku alma organı akıntısı ve sinüs basınçlarıyla beraberce ilgisiz algınlığı belirtilerinin yoğun görüldüğü ve semptomlara ehil münteşir ortak rahatsızlıktır. Saman nezlesi, ortak virüsün neden yer aldığı ilgisiz algınlığının aksine, çiçek tozu kabilinden iklim kaynaklı maddelere huzur alerjik ortak aksülamel dolayısıyla oluşur.
Saman nezlesinde alerjik reaksiyona yol açan bap “alerjen” kendisine adlandırılır. Saman nezlesi olmayanların çoğunluğu düşüncesince bu maddeler alerjenler değildir. Çünkü muafiyet sistemi onlara aksülamel vermez.
Saman nezlesi ve alerjik rinit bire ortak anlamlara ehil olmakla birlikte, bir aşırı insanoğlu saman nezlesini sadece bitkilerden yahut mantardan olup biten çiçek tozu ya da havadaki alerjenlere huzur alerjik ortak tepkime bulunduğunu sanır. Alerjik rinit, havadaki parçacıklara; söz gelişi polen, burun, ihtimal de gözler ve sinüsleri etkileyen türap akarları yahut efsanevi tüyleri de içerir.
SAMAN NEZLESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Burun akıntısı ve koku alma organı tıkanıklığı,
- Sulu, kaşıntılı, al gözler (alerjik konjonktivit),
- Hapşırma,
- Öksürük,
- Kaşıntılı burun, dudak yahut damak,
- Gözlerin altında şişmiş, gökçe mülevven cilt,
- Sinüslerde bası ve yüzdelik ağrı,
- Yorgunluk.
POLEN EN ÇOK NERELERDE BULUNUR?
Polen, senenin mahsus sürelerinde aşırı şişman ortak oranda havada bulunmaktadır. Polenin en münteşir kaynakları; ilkbahar mevsiminde ağaçlar, yaz sonuna akilane çimenler ve pelinlerdir. Sahil ve faziletli kepez kısımlarında genel anlamda hâlâ az çiçek tozu vardır. Çimen ve acı akpelin polenleri fakat ortak birçok beniz metreden oluşan mesafelere yayılırken, dikme polenleri kilometrelerce uzaklıktaki mesafelere ulaşabilir. Bu, ilkin huş ağacı poleni düşüncesince geçerlidir. Bu çeşit polen, örneğin, çakılı güney-doğu rüzgarları ile Güney Finlandiya yahut Baltık sahasından Kuzey Norveç alanına denli ulaşabilir.
Alerji ile ilgilendiren olarak, ülkenin ne kesiminde ne çeşit polenlerin sezonu olduğu, yaz mevsimi süresince günce olarak, çiçek tozu uyarılarıyla bildirilir. Örneğin, huş ağacı çiçek tozu sezonu Oslo’da biterken Tromsø’de hâlâ başlamamıştır.
ALERJİDEN KORUNMAK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?
- Saman nezlesi sorunu olanlar yağmursuz döşenmemiş havalarda yel var ise dışarıya çıkmamaya ihtimam göstermelidir. Dışarı büyümek düşüncesince havadaki polenleri temizleyen rahmet sonrası yeğleme edilmelidir.
- Alerjenlerin havaya karışımına yol açan çim biçme, yabanıl ot tasfiye kabilinden bostan işlerinden ırak durulmalıdır.
- Dışarıda giyilen giysiler eve dönünce değiştirilmeli ve duş alarak derideki ve saçlardaki alerjenler de temizlenmelidir.
- Yılın bu çağında çamaşırlar, silgi ve çarşaflar polenlerin yapışmasını engel olmak düşüncesince dışarıda kurutulmamalıdır.
- Dışarı çıkarken enli meful gözlükler kullanılmadır. Çok alerjik yapıya ehil şahıslar ve astım hastaları alerji maskeleri de kullanabilirler.
TEDAVİ İÇİN NELER YAPILMALI?
- Kişide alerjiye yol açan etkenlerden ırak durulması, tedavinin geçmiş ve en ehemmiyetli aşamasıdır. Saman Nezlesinden tevakki etmek düşüncesince öncelikle, tozun ve dumanın bulunmuş yer aldığı alanlardan ırak ara vermek gerekir. Kişi aşırı alıngan durumdaysa peçe takabilir. Bulunulan ortamda, ısı ve gönen güzel ayarlanmalıdır. Polenlerin arttığı mevsimlerde beklenir olduğunca aut mekânlarda bulunmamak, aşırı ortak tomar kapı, ajur açmamak gerekir. Evde; akar markajcı halı, kilim, battaniye ve (özellikle uyunan odada) aşırı ortak tomar nebat bulundurmamak gerekir. Hayvanların tüyleri de alerjiye neden yer aldığı düşüncesince evde efsanevi beslenmemelidir. Nevresimler, çoğunlukla yunak suyla yıkanmalıdır. Elektrik süpürgesi satın alınırken tozu dışarıya vermemesine nazarıitibar edilmelidir. Özellikle evlatları destek olmak için, evindeki oyuncakların alerjik olmamasına nazarıitibar edilmelidir.
- İlaç tedavisi: Bu tedavi ağızdan tahsil edilen haplardan ve koku alma organı spreylerinden oluşmaktadır
- Desensitizasyon (Aşı Yöntemi): Aşıyla alerji tedavisi, alerjiden kaçınmanın beklenir bulunmadığı ve (veya) çıkar yol tedavisinden kâr görülmediği durumlarda, alerjenin az dozdan başlayarak, küsurat biçimde enjektörlerle deri dibine verilmesi yahut gönül altından verilmesi ile yapılır. Bunun dünkü geliştirilmiş değişik uygulamaları mevcuttur.
DOĞAL YOLLARLA ALERJİDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
Keçiboynuzu kürü:
Keçiboynuzu ile hazırlanmakta bulunan bu kür, ilkbahar alerjisi canlı insanları rahatlatarak burunda ve genizde tanıdık kaşıntıları giderir. Keçiboynuzu bire ortak vakitte muafiyet sistemini güçlendirerek, antialerjik ve antibakteriyel yapısıyla alerjik belirtilerin ortadan kalkmasında etkilidir. Bahar alerjisi kabilinden sezonluk alerjilerde harnup kürü şöyle uygulanmalıdır:
5 sayı harnup ilgisiz suda yıkanır ve dü pus genişliğinde doğranacak biçimde sıhhatsiz litre kaynayan suya atılır. En ortak tomar 10 zaman kapuz alevde kaynatılır ve süzülerek cıncık şişe ya da cıncık kavanoza konur. 1 ay süresince kahvaltıda ve gece ezanı yemeğinden evvela 1 bardak (çay bardağı) ilgisiz kendisine içilir. Kür, yılda 3 el uygulanacak biçimde maaş kendisine tekrarlanır.
Papatya çayı kürü:
Antibiyotik tesiri mevcut papatya, alerjik reaksiyonların tedavisinde kullanılabilir. Papatyanın animatör tesiri ilkin gövde direncinin azaldığı ilkbahar çağında enine boyuna etkilidir, alerji belirtilerini azaltır, geçit ağrılarını giderir. Papatya çayı; 3 kemirmek kaşığı kurutulmuş yoğurt çiçeği çiçeğinin sıhhatsiz litre kaynamış suyun ilave edilerek demlenmesiyle hazırlanabilir. 5 zaman bu biçimde gözleyen yoğurt çiçeği çayı, kahvaltıdan ve gece ezanı yemeğinden sonraları günde 2 el birer fincan içilebilir. Papatya çayı marketlerden müheyya kendisine da satın alınabilir.
Isırgan kürü:
Bahar alerjisinin tedavisinde en yoğun makbul nebati kürlerden bir tanesi de ısırgan çayı kürüdür. Ancak en herşeyden ilk olarak açıklamak icap eder ki içki şekeri seviyesi az olanlar hekim görüşü almadan bu kürü uygulamamalıdır. Ayrıca trombosit düşüklüğü olanların ısırgan kürü uygulamaması gerekir.
Isırgan çayı muktedir olmak düşüncesince 1 bardak (su bardağı) kaynamış suya 1 şekerli kaşığı ısırgan otu atılarak 3 zaman kaynatılarak hazırlanır. Kaynayan ısırganlı su ılındıktan sonraları süzülür ve aç karnına sabahleyin ve gece ezanı 1’er bardak (çay bardağı) içilir ve minimum 20 zaman kemirmek yenmez. Bu kürün 15 güneş süresince bitmeme ettirilmesi ve yılda 1 el uygulanması yeterlidir.
Lavanta kürü:
Lavanta, ilkbahar alerjisinin koku alma organı akıntısı ve genizdeki kaşıntı belirtilerinde can alıcı ortak bitkidir. Baharda akarların ve uçuşan tozların neden yer aldığı hapşırmanın yatıştırılmasında lavanta ile hazırlanmakta bulunan aşağıdaki kür uygulanabilir:
1 bardak (su bardağı) suda 1 şekerli kaşığı kurutulmuş lavanta 5 zaman kaynatılır. Hafif ılıdıktan sonraları süzülür ve yatmadan evvela paylama papara içilir. Kür, 2 hafta süresince tekrarlanır. Aynı karışıma batırılan ortak zerre hav ortak müddet koku alma organı deliklerinde bekletildiğinde teferrüç elde edilir. Lavanta çayı ile yutulmadan meydana getirilen gargara, genizdeki kaşıntıları giderir.
Bahar alerjisinde alacağınız bu sade önlemler günce hayatınızda hâlâ şen olmanızı sağlar. Uygulayacağınız nebati kürler ile beraberce çiçek tozu zamanını hâlâ metin ve rahatlamış kendisine atlatabilirsiniz. Ancak nebati kürlerinizi uygulamadan evvela doktorunuza danışmayı boşlama etmeyin.