
Bir "Oy Farkı Açıklaması" da Ekrem İmamoğlundan Geldi

Merkez Bankasının rezervleri arttı

23 Nisanda Poz Verdiği Koltuğa, 32 Yıl Sonra Başkan Seçilerek Oturdu

İhracatta mart ayında otomotiv lider oldu

Reaktörün varlığı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) eski denetçilerinden Robert Kelley tarafından ortaya çıkarıldı.
Guardiana konuşan Kelley, 30 kilovatlık reaktörün bir yıl içinde tamamlanabileceğini söyledi.
Uydu fotoğraflarında nükleer yakıt için 10 metre yüksekliğinde bir çelik tankın yerleştirildiği ve tesisteki inşaatın devam ettiği görülüyor.
Kelley, eğitim amaçlı olarak kullanılacağı belirtilen reaktörün Suudi Arabistanın "nükleer eşiği geçmesi" anlamına geldiğine dikkat çekti.
Reaktöre nükleer yakıt verilmeden önce, Suudi Arabistanın tesisin nükleer silah üretimi için kullanılmasını engellemeye yönelik bir dizi kural ve prosedürü hayata geçirmesi gerekiyor. Buna Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetimlerinin kabul edilmesi taahhüdü de dahil.
Reaktör Arjantin devletine ait Invap SE şirketi tarafından inşa ediliyor. Arjantinin UAEK temsilcisi Rafael Mariano Grossi de reaktörün bir yıl içinde faaliyete geçebileceğini doğruladı.
Grossi, "Bu, bazı faktörlere bağlı. Tüm operasyonlardan Invap sorumlu. Ancak yerel mühendisliği Suudiler yapıyor" dedi.
"Amerikan Enerji Bakanlığı nükleer teknoloji transferi için izin verdi"
Uydu görüntüleri, ABD Başkanı Donald Trumpla Kongrenin Suudi Arabistana nükleer teknoloji transferi konusunda anlaşmazlık yaşadığı bir dönemde ortaya çıktı.
Anlaşmazlık, ABD Enerji Bakanlığının Suudi Arabistana nükleer teknoloji transferi yapan şirketler için yedi farklı izin çıkardığının ortaya çıkmasından sonra başlamıştı.
Suudi Arabistan, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlemesi Anlaşmasına 1988de taraf oldu.
Ancak Riyad, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuyla güvenlik sözleşmesini 2005te imzaladı.
Az miktarda nükleer faaliyeti bulunan ülkeler için geliştirilen bir protokolü imzalayan Suudi Arabistan, UAEKin denetimlerinden muaf tutuldu.
Suudi yetkililer şimdiye kadar Kurumun bu protokolü iptal edip daha sıkı denetimleri kabul etmesi taleplerini geri çevirdi.