Tedavi Amaçlı Kullanılacak Bitkilere Dikkat - İstanbul Haberleri
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İffet İrem Tatlı Çankaya, tedavi amaçlı yararlanılacak bitkilerin bilimsel olarak tanımlanması ve hastalarca doğru kullanılması gerektiğini, aksi takdirde önemli sağlık sorunlarına neden....
ORHAN YOLDAŞ - Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İffet İrem Tatlı Çankaya, otama gayeli yararlanılacak bitkilerin ilmî yerine tanımlanması ve hastalarca akla yatkın kullanılması gerektiğini, huysuz hâlde ehemmiyetli keyif problemlerine hastalık olabileceğini bildirdi.
Çankaya, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce planlı anadan görme ve mütemmim tababet uygulamaları kurslarında, hekim ve diş hekimlerine fitoterapi eğitimi verdiğini söyledi.
Bakanlık çeşidinden 280 saatlik eğitimi tamamlayanlara şehadetname verildiğini özetleyen Çankaya, "Hastaların, bu bölgede şehadetname düzlük ve bilirkişi bulunan hekimler ile diş hekimlerine danışması uygundur. Bunların haricinde nebati ürünleri uygulayan, menfaatlerini doktor diyerek tanıtıcı ve ölümlere bile etken ihtimalî kişilerden bu yüz tedavileri almamaları gerekir." ifadelerini kullandı.
"Tedavide, bitkinin akla yatkın kişileştirme edilmesi, ilmî yerine tanımlanması ve hastalarca akla yatkın kullanılması önemli." diyen Çankaya, şöyleki bitmeme etti:
"Örneğin tıbbi yoğurt çiçeği umumi yerine yukarı teneffüs yolu enfeksiyonlarında ve bebeklerde doğal yel yağı lambası lambası yok eden yerine kullanılıyor. Ancak zaman piyasada satılan ve yoğurt çiçeği adıyla hastalara sunulmaya çalışılmış bulunan bitkilerin ortak bölümü tıbbi yoğurt çiçeği değil. Bunlar ilerleyici süreçte kullanıma ilişkin yerine karaciğerde toksik sarılık eylem (karaciğerde işlev bozukluğu) riskine sefer açıyor. Bu, örgen yetmezliğine ve yitirilmesine da sefer açacaktır. Pek baş döndürücü bitkinin örgen yetmezliğine etken olacak tesirleri var. Dolayısıyla tedavide kullanılacak bulunan bitkinin akla yatkın olması baş döndürücü anlamlı. Bunun düşüncesince akla yatkın kaynaklara gidilmesi gerekiyor. Bitkilerin katılması müstelzim yerlerin, ilerleyici icraat ve yasalı düzenlemelerle eczaneler olacağını açıklamak isterim."
Çankaya, "Yeditepe Üniversitesinden Prof. Dr. Erdem Yeşilada, İstanbulda 15-20 aktarda tıbbi yoğurt çiçeği yerine satılan mahsulat üstünde emek vermek yaptı. Bu çalışmada satılan papatyaların hiçbirinin tıbbi yoğurt çiçeği olmadığını belirledi. Dolayısıyla bizim derslerde ortak tıbbi papatyayı yahut öbür bitkileri elbette fark edeceğimiz üstüne verdiğimiz bilgiler bu manada baş döndürücü ehemmiyet kazanıyor. Doğru bitkileri tanıtarak, kullanma yöntemleri üstüne bilgiler veriyoruz." diyerek konuştu.
2023 ulusal çıkar sefer hedefi
TÜBİTAKın anadan görme nebati tıbbi verim geliştirilmesi düşüncesince plan yürüttüğünü özetleyen Çankaya, şunları kaydetti:
"Çalışmalar TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kimyasal Teknoloji Enstitüsü himayesinde yürütülüyor. 2023 ulusal çıkar sefer hedeflerine müteveccih yerine Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmak kabilinden anadan görme nebati tıbbi verim geliştirilmesi planlanıyor. Fitoterapi dalında yetişek düzlük hekim ve diş hekimlerinin yazmakla görevli bulunduğu anadan görme nebati tıbbi verim reçeteleme işleminde, dijital yerine ruhsatlandırılacak verim sayısını açık açık çoğaltma çabaları var. Ben de projede araştırman yerine toprak alıyorum."
İlaç ve tıbbi alet üretilmesi amacıyla kurulacak merkezin tamamlanmasının arkası sıra Türkiyenin dirim ilmi çeşitliliğinden henüz doğurgan yararlanılacağını dile getiren Çankaya, bu merkezde çıkar sefer ihya teknolojisi kullanılarak, değişik formlarda anadan görme nebati tıbbi verim geliştirmenin kabil olacağını söyledi. Sağlık