Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde bitmeme fail ve tan Çelik yönetiminde gerçekleşen “Yakın Gelecek” programına öykücü edip Doğukan İşler ile ozan Sümeyra Yaman mihman oldu. tan Çelik soruları eşliğinde öyküden şiire çeşitler üstünden yazınsal serüvenlerini aktaran yazarlar, yevmi hayatla gökçe yazın ilişkisine ilişkin değerlendirmelerde bulundular.
En İyi Eleştirmen Çocuklar
Öykücü Doğukan İşler, öykünün öbür türlere kıyasla tabir itibarıyla kendine akıbet aşama degaje müşterek meydan açtığını vurgulayarak bebek edebiyatını da içeren değerlendirmelerde bulundu. “Öykü, içini istediğim kadar döşeyebileceğim müşterek oda.” diyen İşler, laflarını şu şekilde sürdürdü:
“Öykü, şiire ve romana mucibince kendimi elan engellenmeyen hissettiğim müşterek tür. Çocuk edebiyatı ise düşünüldüğünden elan ağır müşterek alan. Çocuklar okudukları kitapları aşırı güzel eleştiriyor ve onları aldatmak aşırı zor. Yazdıklarımla yetişkinlerin onlara anlattığı gelişigüzel hikâyeye ilgili materyallerin kendilerinde bulunduğu fikrini vermeye çalıştım.”
Kıssalar Şiirimi Besliyor
Farkındaklıklarının tabir bulması ve karşısında coşku duyduğu şeyleri normalleştirmek düşüncesince koşuk yazdığını özetleyen Sümeyra Yaman şunları söyledi:
“Şiirde kıssalardan yararlanıyorum. Kıssalar, Allah’ın lafları ve Peygamberimiz vasıtasıyla bizlere erişmiş metinler. Onlara eklenmiş emisyon yapamayız. Fakat üstünde düşünebiliriz. Onun düşüncesince şiirime özellik olabiliyorlar. Kıssalara göz açılarımızı lafdan geçirmeye ve bu değişik göz açıları üstünden tabir etmeye çalışıyorum.”