Skolyoz yahut başka müşterek adıyla Omurga Eğriliği, oturuş/duruş bozukluğu yahut menfi sahn şartlarından kaynaklı kendisine kendini gösterebileceği kıl payı anadan doğma ortaya çıkabilen ve geçirilen ağırbaşlı travmalardan sonraları da karşılaşılabilmektedir. Erkeklere uyarınca avrat cinsiyetinde şimdi müşterek tomar meydana gelebilen Skolyoz (Omurga Eğriliği), derneşik surette hekim kontrolünde gerçekleştirilecek türlü alıştırma programı ve ayrımsız halde kilogram kontrolünün sağlanmasıyla bu arada tedavisi beklenir kılınabilmektedir. Kalıtsal (Genetik) faktörlere ilişkin kendisine gelişebileceği kıl payı enfeksiyon durumlarında yahut bazısı devir ur etkeniyle yapı gösterebilen Skolyoz (Omurga Eğriliği) nedir? Normal koşullar altında DOĞRU müşterek halde olması geçişsiz mevrut esas bölgesinin hıfzıssıhha yahut sol tarafa akilane eğrilmesi kendisine tanımlanan Skolyoz belirtileri nelerdir? İşte, toplumda görülme sıklığı yüzdelik dü ila yüzdelik dört ortada ayrımlılık gösterebilen ve devletimizde rakamsal kendisine dü buçuk milyon insanın bu hastalığa erbap bulunduğu kestirim edilen Skolyoz tedavisi...
SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) NEDİR?
Normal ve dosdoğru omurgada, omurlar arkadan bakılınca yukardan aşağıya doğrusu boyun, geriş ve bel bölgelerinde DOĞRU müşterek geçek şeklinde uzanır. Skolyozda ise omurlar sağa yahut sola akilane arazi değiştirir ve ayrımsız sürede zat eksenleri çevresinde döner. Bu sebeple üç buutlu müşterek deformite (şekil bozukluğu) kendisine tanımlanır.
SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) BELİRTİLERİ NELERDİR?
Skolyoz (Omurga Eğriliği) belirtileri aşağıda maddeler biçiminde sıralanan şikayetler/yakınmalar kararında ortaya çıkmaktadr.
Sırt ve/veya bel ağrısı
*Omuz ve kalçaların mütenazır durmaması
*Omurganın yana akilane eğriliği
*Omurganın taraf ve öne akilane eğriliği
*Nefes darlığı, yorgunluk
*Bir omuzun (sağ-sol) öne ilerlemesi
*Birinci eğriliği karşıcı ikinci müşterek mukavves varlığı
SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) TANI / TEŞHİS NASIL KONULUR?
Skolyoz teşhisi ayakta çekilen topu topu omurgayı içerisine meydan röntgen bulguları ve hekimin klinik muayenesi ile belirlenir. Omurganın doğrudan filmleri kifayetli olup seyrek MR gereklidir.Omurganın esnekliği sınav edilir. Ayakta çekilen topu topu omurganın ön art ve taraf grafileri tanıyı almak ve skolyozun eğriliğinin derecesini saptama kılmak düşüncesince yeterlidir. Bu grafilerde eğriliğin başladığı ve sonlandığı omurlar arasındaki sapma açısı ölçülür ve olaylar bu açının ilerlemesine uyarınca strateji edilir.Bu anlama Cobb açısı denir.Vertebranın deveran derecesi ise gine bu grafilerden belirlenir.
SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) DERECELERİ NELERDİR?
1)Hafif kurda eğrilik: 20 dereceden az bulunan eğriliklerdir. 10 adım altındaki eğrilikler spinal asimetri kendisine adlandırılır. Eğriliğin skolyoz kendisine tanımlanması düşüncesince 10 derecenin üzerine olması gerekir. Hafif eğriliklerde tedavi ihtiyaçı yoktur; ama inkişaf olup olmadığını belirleme kılmak düşüncesince belli başlı aralıklarla strateji gerektirir.
2)Orta derecede eğrilik: Skolyoz derecesi 20 ile 40 adım arasındadır. Genellikle büluğ çağı çağı çağında belirleme edilir. Tedavide sargaç ve hikmet tedavi uygulamaları yapılır.
3)Şiddetli eğrilik: Omurgadaki çarpıklık 40 derecenin üzerindedir.
SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) NEDENLERİ NELERDİR?
*Skolyoz (Omurga Eğriliği) hastalık olur?
Skolyoz olaylarında esbap kusursuz kendisine bilinmemektedir. Araştırmalar kararında birtakım rahatsızlıkların skolyozu tetiklediği öğrenilmiştir. Bunun haricinde günce yaşamda bedenin hata kullanılması da hastalığa hastalık olabilir. Ağır çanta taşımak, ağırbaşlı yüklenmek, vakfe bozuklukları, çevresel etkenler, etraflıca mütemadi elektronik dimağ kullanımları vakaların görülmesinde alttaki yatan esbap kendisine ikrar edilmiştir. Romatizmal hastalıklar, tümörler, esas kırıkları, metabolik rahatsızlıklar, kemikte oluşan deformasyonlar skolyoz hastalığının oluşumunda riziko faktörleridir.
SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) GÖRÜLME SIKLIĞI VE RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Skolyoz, toplumda kestirmece yüzdelik 2 - 4 oranında görülür. Bunlardan baş döndürücü şişman müşterek bölümü düşüt kademeli eğriliklerdir. Kız çocuklarda koca küçüklere uyarınca kestirmece 8-10 büküm şimdi yoğun görülebilir. Omurgasında eğriliği bulunan şahısların ama yüzdelik 10’unda skolyoz, tedavi gerektirecek dereceye ilerler. Düzenli alıştırma yapma, geriş kaslarını çelimli tutma, kondisyonu açık açık tezyit ve şimdi ödeşme olma skolyoz takibinin ve tedavisinin doğrudan herhangi müşterek basamağında arazi meydan elzem öğelerdendir.
SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) TÜRLERİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
-Nöromusküler skolyoz: Temel sebepleri ortada adale yahut asap rahatsızlıkları arazi alabilir. Sinir --hastalıkları bellek ve omurilikten kaynaklanabilir, adale hastalıklarıysa çocukluk ve şimdi ileriki zamanlarda görülebilir. Nöromusküler skolyozda, idiyopatik skolyozun aksine, teneffüs derdi ve duyum kusurlarına şimdi baş döndürücü rastlanabilir.
-İdiopatik skolyoz (Nedeni adsız sansız tür): En yoğun tanıdık skolyoz çeşididir. Sebebi kusursuz kendisine aydınlatılamayan, ‘idiopatik’ türdür. Omurgada yana akilane eğilme, ‘S’ yahut ‘C’ şekilli olabilir. Yana akilane eğilme dışında, omurların zat etraflarında dönmesi de en ferah formlar müdahale peyda kılmak kıl payı topu topu idiopatik skolyozlarda görülür. Omurlardaki bu dönme, sırtta yahut kasaba simetrisiz çıkıntılar oluşmasına defa açar.
-Konjenital skolyoz: Ae karnındaki çocuğun gelişimi esnasında ortaya çıkan esas anomalilerine ilişkin müşterek skolyoz türüdür. İlk zamanlarda çabuk müşterek inkişaf gösterir.
SKOLYOZ (OMURGA EĞRİLİĞİ) TEDAVİSİ…
Skolyoz (Omurilik Eğriliği) tedavisi; hastalığı yaşayan bireyin yaşı, skolyozun boyutu ve türüne göre yapılmaktadır. Bireyin esas eğriliği 1 yahut 2. seviyesindeyse cerrahi iş uygulanmadan tedavi yapılır. Bu tedaviyle yanaşı insanın derneşik kendisine beslenmesi muktezi vitamin, mineral, kalsiyum ve proteinleri alması baş döndürücü önemlidir. Aynı sürede spor gerçekleştirmek yaşamının müşterek parçası durumuna getirilir ve okşayıcı yataklardan çok kaba müşterek yatakta uyuması gereklidir. Oturulan sandalyeler, geçer masalar boyunuza uzlaşma sağlamalıdır. Ayrıca bilirkişi kontrolünde sargaç kullanılmalıdır.
Yüzde yirminin altında skolyozu olanlar müşahede altında tutulur ve tedavi düşüncesince birtakım egzersizler verilir. Kasları yükseltmek düşüncesince pilates, yüzme vs. önerilir. Yüzde otuz ve üzerine bulunan skolyozlara problemin ilerlememesi düşüncesince sargaç önerilir. Yüzde kırk ve üzerine bulunan skolyozlarda, başkaca büluğ çağı çağı çağında omurgası gelişmekte bulunan çocuklarda düşüncesince de cerrahi formül mübrem olabilir.
20 derecenin altındaki eğriliklerde hasta yakından izlenir. Aynı sürede geriş ve bel egzersizleri ile yüzme önerilir. Herhangi müşterek teşebbüs (korse tedavisi yahut cerrahi) yapılmaz.
Skolyoz derecesi 20-40 derece arasında ve nema potansiyeli bulunan şahıslarda sargaç tedavisi yeğleme edilebilir
Skolyozun derecesi 40 dereceden fazlaysa ise skolyoz ameliyatı gündeme gelir.
SKOLYOZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Skolyoz ve kifoz, anadan doğma olabildiği kıl payı muahharen gerçekleşen nedenlerle de meydana gelebilen esas rahatsızlıklarıdır. Dr. Feridun Kunak, skolyozun bel kemiğinde S şeklindeki çarpıklık olduğunu, kifozun ise tümseklik bulunduğunu belirtti. Kunak, hakeza hallerde doktora gidilmesini referans etti.