Ramazan ayının habercisi olan Şaban ayı bu yılda ibadetlerle, dualarla, namazlarla, oruçlarla karşılanacak. Rahmet, merhamet ve mağfiret ayı olan Şaban ayında, her yıl olduğu gibi bu yıl da en verimli bir şekilde geçirilerek faziletinden ve maneviyatından yararlanılacak. “Her kim Şaban ayına değer verir, onda Allahu Teala’dan sakınırsa, taatıyla amel ederse, Allahu Teala onun günahlarını bağışlar ve o sene vuku bulacak tüm belalardan ve hastalıklardan kendini emin kılar.” Böylesine önemli bir ay olan Şaban ayı Müslümanlar tarafından merakla bekleniyor.
Peki, milyonlarca kişi tarafından yoğun bir şekilde merak duyulan ve sorgulamaya alınan bir konu olan 2019 yılı itibariyle Şaban ayı ne zaman başlıyor?
Müslümanların en önemli zaman dilimlerinden birisi olan 3 aylar 8 Mart 2019 tarihinde başladı. Üç Ayların ikincisi olan Şaban Ayı 6 Nisan 2019 Cumartesi günü başlayacak.
2019 KANDİL GÜNLERİ NE ZAMAN?
2 Nisan 2019 salı günü Miraç Kandili.
19 Nisan 2019 cuma günü Berat Kandili.
8 Kasım 2019 cuma günü Mevlid Kandili.
2019 RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR NE ZAMAN BİTİYOR?
Ramazanın 1. günü ise 5 Mayıs 2019 pazar günü başlayacak. 4 Haziran, Salı 2019 günü ise son gündür.
2019 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?
3 Haziran Ramazan Bayramının arefesidir. Ramazan bayramının birinci günü 4 Haziran Salı günüdür. 6 Haziran Perşembe günü ise Ramazan bayramının 3.günüdür.
ŞABAN AYINDA KILINACAK NAMAZ
Şaban ayı Resulullah Efendimizin ayıdır.Bu itibarla bu ayda salevatı şerifeye çok devam etmek gerekir.Yine mümkün oldukça istiğfar,ihlası şerif okunmalı.Teheccüd ve tesbih namazları kılınmalı hatmi enbiya yapılmalıdır.
Bu ayın birinci gecesinde, her rek’atte bir Fatiha ve 3 Ayettül Kürsi ile bir tesbih namazı kılınır.
Şaban’ın 27.gecesi,akşam ile yatsı arasında iki rekat teşekkür namazı kılınır.Zammı sure olarak. ne istenirse o okunur.
Namaza Niyet:
“Ya Rabbi,beni Resuli Zişan Efendimizin ayının sonuna yaklaştırdın.Resulullah Efendimizin ve mübarek ayını bana hem şefi’ ve hem de şahid eyle,Allahü Ekber.”
Namazdan sonra;
70 defa “Estağfirullahe’l-azıym ve etubü ileyk.”
100 defa “Allahümme salli ala ruhi Muhammedin fil-ervah ve salli ala cesedi Muhammedin fil-ecsad ve salli ala kabri Muhammedin fil-kubur”denilir.
Namazdan sonra “Ya Rabbi senin huzurı sırrı ehadiyetine iltica ediyorum”denilir.
ŞABAN AYI ORUCU NEDİR?
Rasülüllah (s.a.v)Efendimiz :" Şaban-ı şerif ayı ,Recebi şerif ve Ramazanı şerif arasında öyle bir aydır ki,İnsanların çoğu bundan gafildir.Sizler bu aya çok oruç tutmakla hürmet ediniz.Ve Bütün Kainatın yaratıcısı olan Yüce Allahı çokça zikredin ki,Selametle Rabbinizin Ceetine giresiniz."
Şaban Ayı oruç ayıdır.Peygamber (s.av.)Efendimiz bu ayda çok oruç tutmuşlardır.Efendimiz (s.a.v.)in bu ayda tuttuğu kadar başka hiç bir ayda oruç tuttuğunun görülmediği rivayet edilmiştir.Kendisine sebebi sorulunca da
"Bu ay Amellerin hz.Allaha Yükseltildiği arzolunduğu aydır.Bende amellerimin Hz.Alllaha oruçlu iken aredilmesini isterim buyurmuşlardır.
Şaban ayında gücü yetenlerin bol bol oruç tutması çok faziletlidir.
ŞABAN AYI’NIN FAZİLETİ
Hazreti Aişe: “Ya Rasülallah, ben seni Şa’ban’da çok saim görüyorun Bunun hikmeti nedir?” dediğinde cevaben: “Ya Aişe! Şa’ban öyle bir aydır ki, o sene içinde ruhları kabzolunacak kimselerin isimleri deftere çıkarılıp melekü’lmevte teslim olunur Ben ancak saim olduğum halde ismimin deftere naklolunmasını arzu ve mahabbet ederim! buyurmuştur.
Allah Teala Hazretleri aylardan Receb, Şa’ban, Ramazan ve Muharrem aylarını ihtiyar etmiş ve bunlardan da Şa’ban ayı Efdali Enbiya sallallahü aleyhi ve sellem Efendimizin şehri olduğu için Şa’ban ayını faziletli kılmıştır Şakkı Kamer Şa’ban ayında vuku bulmuştur.
“Şüphesiz ki Allah ve melekleri o peygambere çok salat ederler Ey iman edenler, siz de ona salat edin tamin bir teslimiyette de selam verin ” (Ahzab; 56) ayeti celilesi de Şa’ban ayında nazil olmuştur.
Enes bin Malik radıyallahu anh’in rivayetine göre Rasuli Ekrem sallallahü aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: “Şehri Receb’in sair aylar üzerine fazlı Kur’an’ın sair kelam üzerine fazlı gibidir Şaban’ın sair aylar üzerine fazlı benim sair enbiya üzerine fazlım gibidir Ve Ramazan’ın sair aylar üzerine fazlı Allah Teala Hazretlerinin sair halk üzerine fazlı gibidir” buyurmuştur.
Bu Şa’ban ayında Nebiyyi Ekrem sallallahü aleyhi ve sellem Efendimiz Hazretlerine çokça salevatı şerife getirilir.
Şa’ban ayı öyle bir aydır ki hayırlar fetholunur, bereketler nazil olur Hatalar terkolunur
Seyyiat setrolunur, Ramazanı Şerif gelmezden önce tevbe ve istiğfarla Ramazanı Şerifi istikbal için hazırlıklı bir vaziyette bulunarak ona göre ibadet ve taatımızı artırmaya sa’y ü gayret etmemiz lazımdır.