Kadir Gecesi, İslam dinine göre, Kur’an-ı Kerim’in vahiy kanalıyla Hz.Muhammed (S.A.V)e gönderilmeye başlandığı gecedir. İbadetlerin yapılacağı, duaların edileceği ve bin aydan hâlâ iyi bulunan ongun Kadir Gecesi 31 Mayıs cuma namazı günü idrak edilecek. Hz. Muhammed, Kadir Gecesinin ne akşam bulunduğunu değişmez halde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazanın akıbet on haset içindeki birlikte tane rakamlı gecelerde arayınız" demiştir. Bir kimesne Kadir Gecesi’ni ibadetle geçirirse kalbi layemut ve o geceyi diriltme edeni Allahü teâlâ affeder. Kadir Gecesi’nde ve gündüzünde baş döndürücü ibadet etmeli, zira gündüzünde meydana getirilen ibadete de akşam mamul kabil ücret verilir.
KADİR SURESİ OKUNULU VE MEALİ
Bismillahirrahmânirrahîm.
1- İa enzelnahü fiy leyletilkadr
2- Ve ma edrake ma leyletülkadr
3- Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr
4- Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min tümel emr
5- Selamün hiye ayrıca matleılfecr
Anlamı
Rahmân ve Rahîm bulunan Allahın ismiyle.
1- Biz o (Kurân)nu Kadir gecesinde indirdik.
2- Kadir gecesinin ne işe yaradığını sen nereden bileceksin?
3- Kadir gecesi bin aydan hâlâ hayırlıdır.
4- Melekler ve Ruh (Cebrail yahut Ruh adındaki melek) o akşam Rablerinin izniyle, değme iş düşüncesince inerler.
5- O gece, tanyeri ağarıncaya denli devam eden birlikte selâmettir.
KADİR GECESİ NAMAZI PEYGAMBERİMİZİN SÖZÜ
Kadir Gecesinde kılınacak salat düşüncesince Peygamberimiz, "Kadir gecesinde birlikte kucak sağma müddeti denli salat kılmak, ibâdet etmek, birlikte ay değme geceyi ibâdetle geçirmekten hâlâ kıymetlidir." demiştir.
KADİR GECESİ HANGİ İBADETLER YAPILMALI?
Kadir Gecesi‘ni, salat kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli.
Üzerinde salat borcu olanların boşuna namazı kılmadan ilk on paralık değilse iptidai saat ilçe namazı kılmaları hâlâ faziletlidir. Kazası olmadan boşuna kılar.
Süfyan-ı Sevrî: “Kadir Gecesi dua ve istiğfar buyurmak namazdan sevimlidir. Kur’ân okuyup sonradan dua buyurmak hâlâ güzeldir.” demiştir.
Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Rasûlullah (sas)’e: “- Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir Gecesi’ne rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlullah (sas):
“- Allahümme ieke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu aî: Allah’ım sen baş döndürücü affedicisin, affı seversin, Beni Affet.” sanarak dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tc. VI, 314).
Bu gecenin anca birlikte hatırat bulunur ki o anda meydana getirilen ibadet ve dualar kesinlikle geçer olur. Bu ehemmiyetli hatırat tespit buyurmak düşüncesince gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile görmek gerekir. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonradan birlikte hacim oturup dua etmelidirler.
KADİR GECESİNİN ÖNEMİ NEDİR?
İnsanlığa halas çağrısı niteliğindeki Kuran-ı Kerim, Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlanmıştır. Bu günde afiyet ve düzenlilik dünyanın ciharıyek yanına yayılmış, duyma kapıları açık ve bu hususi günde edilen dua ve tevbelerin benimseme edildiğine inanılmaktadır.
Kadir Gecesi ile ilişik birlikte müddette ‘’Doğrusu tığ Kur’an’a Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne işe yaradığını sen nereden bileceksin? Kadir Gecesi bin aydan hâlâ hayırlıdır.’’ sanarak buyurmuştur.
Bu hususi günde küsler barışmalı, yoksula iane edilmeli, kötülükten sakınılmalı ve oruç tutulmalıdır. Ramazan ayının bu denli yoğun hasretle sevilmesinin en ehemmiyetli nedenlerinden birlikte tanesi Kadir Gecesi’ni içinde bulundurmasıdır.