MENÜ
İstanbul 11°
Medya Nefesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Gastrit ve Ülserde Ayırıcı Tanı İçin Endoskopi Şart
Magazin
18 Mayıs 2019 Cumartesi 10:48

Gastrit ve Ülserde Ayırıcı Tanı İçin Endoskopi Şart

GASTROENTEROLOG Azmi Serin, çoğu kişinin, midede en sık görülen hastalıklardan gastrit ve ülseri birbiriyle karıştırdığını söyledi..
GASTROENTEROLOG Azmi Serin, bir çok kişinin, midede en yoğun tanıdık hastalıklardan gastrit ve ülseri birbiriyle karıştırdığını söyledi. Gastrit  ve ülserin sebeplerinin ve belirtilerinin birbirine benzemesinin rahatsızlıkların karıştırılmasında ehemmiyetli gösteriş oynadığını tamlayan Uzm. Dr. Serin, "Bu paralellik karşısında ayırıcı tanılama fakat iç görüm ile konulabilir, körlemeden olmaz" dedi.

Mide iltihaplanmasına gastrit, göden yarasına karha denildiğini tamlayan Kent Bayraklı Tıp Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Azmi Serin, gastritin tanılama ve tedavisinin boşlama edilmesinin gittikçe ciddi satmaca çıkarabileceğini kaydetti. Gastrit tanılama ve tedavisinin vaktiyle yapılmaması şeklinde ölümle üstelik sonuçlanabilecek karha veya  göden kanserine bozukluk olabileceğini tamlayan Uzm. Dr. Serin, birbirine karıştırılan dü hastalığa defa açan sebepleri şu şekilde sıraladı:

"Mide hamız artımına bozukluk bulunan durumlar, stres, sigara, içki alımı, kalıtım bilimi boyut vb. helikobakter pilori  (H.Pilori) adlı bakteri, ilaçlar (Aspirin, romatizmal ilaçlar (NSAİ), kemoterapide geçer not ilaçlar vb.), toksinler (bozulmuş besinlerin alımı sonucu, bilmeyerek içilen  kimyasallar vb.), enfeksiyon etkenleri (virüsler, bakteriler, parazitler, mantarlar), ışın tedavisi çabucak tahsil edilen radyasyon, otoimmün namına bilinen bağlam (atrofik gastrit, pernisiyöz hissizlik vb) gastrit ve ülsere defa açan nedenlerdir. Hastalar bir çok kez midede yanma, ağrı, şişkinlik, gaz, hazımsızlık, bulantı, kusma, geğirme, tokluk hissi şikayetleri ile gelirler. Ancak bu huzursuzluklar balast kesesi, pankreas ve bumbar rahatsızlıklarında da görülür. Hastanın öyküsü, şikayetlerin süresi, yemekle birlikteliği önemlidir."

ENDOSKOPİK TETKİK ŞART

Öte taraftan gastritin iveğen ve vakayiname namına dü grupta incelendiğini, iveğen gastritin otama sonra iyileşip strateji gerektirmediğini laflarına ekleyen Uzm. Dr. Serin, "Kronik hissizlik şikayeti bulunan herhangi bir hastada kesinlikle vakayiname gastrit düşünülmeli ve inceleme edilmelidir" dedi. Dr. Serin, gastrit, karha ve göden kanserinin tanılama ve tedavisinin belirlenmesinde endoskopik işlemin kesin ve en uygulanan formül bulunduğunu vurguladı.

- İzmir Sağlık
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Medya Nefesi