İstanbulun fethinin 566. Yılı kutlamaları kapsamında bu sene 7’cisi planlı Uluslararası Fetih Kupası Okçuluk Yarışması tamamlandı. Okçular Vakfı’nda meydana gelen turnuvada, 52 ülkeden 520 sportmen savaşım etti. Üç güneş devam eden turnuvada finale küsurat sporcular, meydana getirilen bitiş yarışlarında birincilik düşüncesince müthiş yarıştı. Organizasyonda bitiş müsabakalarını, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener de izledi. Yarışların arkası sıra dereceye giren sporculara yürek ve madalyaları ikram edildi.
“KAHRAMAN ECDADIMIZIN YATTIĞI TOPRAK, TUTTUĞU BAYRAK BELLİDİR”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul’un fethinin 566. sene dönümünde okçularla baş başa olmaktan devlet duyduğunu belirterek, “Yolumuza enerji markajcı tarihimiz ayrımsız sürede yarınımıza sabah yeli verici doğacak idrakımızdır. Kahraman ecdadımızın yatmış bulunduğu toprak, tuttuğu sembol bellidir. Nereden geldiğimizi bilmezsek nereye gideceğimizi de bilemeyiz. Bunun düşüncesince fetihlerle, zaferlerle kırcı tarihimizi, varlıklı kültürümüzü acemi nesillere aktarmayı önemsiyoruz. Kadim kültürümüzde egemenlik ve üstünlüğün sembolü bulunan okçuluk geleneğini de gine bu günlerde canlandırarak toplumda yaygınlaşmasını sağlayıcı Okçular Vakfı bu açıdan aşırı ağırbaşlı nezdinde fariza üstlenmekte. Okçular Vakfı’nın kurulduğu günden itibaren okçuluğa ilişkin zamanı mirasımızın yaşatılması ve acemi okçular yetiştirilmesi anlamında verdiği çabalar takdire şayandır. Gerek bireysel, ister kadro branşlarında yarışan topu topu sporcuları canı candan kutluyor, gençlerimize başarılar diliyorum.” dedi.
“DÜNYANIN EN İYİ OKÇULARINI YETİŞTİRMENİN GAYRETİ İÇERİSİNDE OLACAĞIZ”
Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da “Bu sene 7’incisini algı ettiğimiz Fetih Kupası’nın İstanbul’u baştan fetih ruhuna, uygarlık şuurumuza, bizi tığ özne değerleri baştan kuşanmamıza fırsat olmasını yüksek Allah’tan yalvarma ediyorum. Bugün burada dünyanın ciharıyek yanından anadan görme ve çağdaş okçular neşet etmek aracılığıyla dünyanın en iri okçuluk organizasyonunu gerçekleştirmiş olmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Bugün 29 Mayıs İstanbul’un fethini Türkiye’de Fatih Sultan Mehmet Han’ın vizyonuna, ufkuna yakışan nezdinde biçimde algı etmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz. Bir yandan anadan görme Türk okçuluğunu dünyanın ciharıyek yanına taşıyacak, öteki yandan çağdaş okçulukta tarihte bulunduğu kabil dünyanın en fazla okçularını burada yetiştirmenin gayreti içinde olacağız. Organizasyonumuzu himayelerine düzlük Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve emeği güzeşte her insana teşekkürname ediyorum.” ifadelerini kullandı.
“BURADA ŞAMPİYON OLMAK TARİHE ADINIZI YAZDIRMAK ANLAMINA GELİYOR”
Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ise, “Burada 52 ülkeden 500’ün üstünde sporcu, dünyanın anadan görme ve çağdaş okçuluğunun birlikte, müşterek yarıştığı en iri müsabakasında nezdinde araya geldiler. Burası dünyanın en emektar okçuluğa atfedilmiş mekanı. Fatih’in İstanbul’u fethiyle ayrımsız yaşta. 566 senedir bu bölgede okçular oklarını hedefe, en uzağa ulaştırmak düşüncesince yarıştılar. Tarihin yetiştirdiği en iri okçular ahacık bu bölgede, Okmeydanı’nda yetiştiler. Onun düşüncesince burada ok atmak, burada böke edinmek gerçekte tarihe adınızı kaydettirmek anlamına geliyor. Onun düşüncesince yarışan dört başı mamur okçuların aşırı ak yazılı bulunduğunu düşünüyorum. Bütün yarışmacıları, dört başı mamur kazananları kutlama kartı ediyorum.” şeklinde konuştu.
54 MADALYANIN 31İNİ TÜRKİYE KAZANDI
Turnuvanın bitiş yarışlarda Türkiye, çağdaş ve anadan görme dalda edinmek kıl payı 54 madalyanın 31ini kazandı. Modern okçuluk branşında Türkiye, 4 madalya aldı. Klasik keman baylarda Samet Ak ile makaralı keman hanımlarda Yeşim Bostan sim madalya kazandı. Klasik keman hanımlarda Yasemin Ecem Anagöz ise tunç madalya aldı. Türkiye, alışılmış keman alengir kategorisinde kadro şeklinde ikinciliği elde etti. Geleneksel okçuluk branşında ise iri baylarda Ahmet Turan Günay ikinci tam toprak aldı.
YARIŞLARDA ALINAN DİĞER SONUÇLAR ŞÖYLE:
Genç erkekler: 1- Muhammed Ali Temel, 2- Emir Kayabaş, 3- Alparslan Taşkın.
Genç kadınlar: 1- Tuğçe Torun, 2- Şahika Tetik, 3- Yasemin Temel.
Minik erkekler: 1- Emirhan Kavala, 2- Emir Yalçıntaş, 2- Selahattin Akgün.
Minik kızlar: 1- Gökçe Azra Bayır, 2- Hacer Süreyya Vatan, 3- Meryem Bengüsu Kaytaz.
Karma minik: 1- Ali Çolakkadıoğlu, 2- Yunus Emre Zengin, 3- Adile Cemre Dilsiz.
Limitli iklim koşusu karma: 1- Mustafa Koçak, 2- Salim Söyler, 3- İbrahim Aydın.
Limitsiz iklim koşusu erkekler: 1- İbrahim Balaban, 2- İbrahim Aydın, 3- Cüneyt Öztan.
Limitsiz iklim koşusu kadınlar: 1- Şebnem Saliha Çakıroğlu, 2- Nagihan Tunç, 3- Fatma Ayvacı.
Organik keman iklim koşusunda Cüneyt Hoca üçüncü olurken, siperde İbrahim Keleş önce tam toprak aldı.