MENÜ
İstanbul
Medya Nefesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bilimsel Eczacılığın 180. Yıl Dönümü Etkinliği
Magazin
14 Mayıs 2019 Salı 16:56

Bilimsel Eczacılığın 180. Yıl Dönümü Etkinliği

Ankara Eczacı Odası Başkanı Süleyman Güneş, Teknolojinin getirileri, ilaç üretimi adına ’mesleğimize avantajlar sağladı’ diyebiliriz. ifadesini kullandı..
Ankara Eczacı Odası Başkanı Süleyman Güneş, "Teknolojinin getirileri, deva üretimi namına mesleğimize avantajlar sağladı diyebiliriz." ifadesini kullandı.

Ankara Eczacı Odası ve Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Eczacılık Fakültesi çeşidinden ilmî eczacılığın 180. sene dönümü zımnında Sıhhiye Kültür Merkezinde aktiflik düzenlendi.

Ankara Eczacı Odası Başkanı Süleyman Güneş, akademisyen, eczacı ve öğrencilerin katılmış olduğu etkinliğin açılışında icra ettiği konuşmada, teknolojik gelişmenin, eczane sektörüne yardımı karşı bilim verdi.

Güneş, değişen teknolojinin ilerleme göstermesiyle baş başa insana hususi gayeye müteveccih deva zamanına geçilmeye başlandığını belirterek, "Teknolojinin bu getirileri, deva üretimi namına mesleğimize avantajlar sağladı diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Eczanelerde apiko yok ancak hekim çeşidinden reçeteye merkum formüle uyarınca eczanelerde eczacılar çeşidinden hazırlanmakta bulunan ve "majistral" şekilde bilinen ilaçlara değgin de açıklamada mevcut Güneş, "Eczanelerimizde imal edilen majistral ilaçların sayısı tedricen azalmaktadır. Bizler, eczanelerimize mevrut bu reçeteleri kesinlikle karşılamalıyız." niteleyerek konuştu.

Güneş, ispençiyari sektöründeki deva dışı mamüllerin genel ağ üstünden meydana getirilen satışlarıyla ilgilendiren de değerlendirmelerde bulunarak, genel ağ üstünden meydana getirilen satışlarla mücadelede hoppadak ispençiyari örgütlerinin değil kâffesi esenlik mensuplarının kuma akım etmesi icap ettiğini vurguladı.

İlk Türk Eczacılık Günü 1968te kutlandı

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Terken Baydar ise ispençiyari eğitimi ve zamanı karşı bilim verdi.

Baydar, "Sultan 2. Mahmut çeşidinden küşade bulunan Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahaneye değgin ispençiyari mesleğine müteveccih hür şekilde terbiye hasretmek gibi oluşturulan ve 14 Mayıs 1839 tarihinde geçmiş dersin verildiği ispençiyari sınıfı ile devletimizde ispençiyari öğrenimine başlanmasının sene dönümüdür." dedi.

Baydar, geçmiş Türk Eczacılık Gününün Eczacı Naşit Baylavın teklifinin bildirme edilmesiyle 14 Mayıs 1968de İstanbulda kutlandığını anımsattı.

Programa eklenen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Harun Kızılay ise zaman sebebiyle canlı etkin eczacı sayısının 32 bin 399 bulunduğunu ve 2023 gayesi şekilde belirlenen 32 bin rakamının çoktan aşıldığını söyledi.

Kamuda etkin eczacıların aylık ve mahiyet haklarının düzeltilmesi düşüncesince çalışmaların sürdüğünü tamlayan Kızılay, "Sağlık Bakanı Fahrettin Kocanın gayretleriyle esenlik personeline fiili işlev zammı dair kanuncu tensikat endamsız müddet evvela yapıldı." açıklamasında bulundu.

Konuşmaların arkası sıra ilmî eczacılığın 180. sene dönümünün kutlandığı etkinlikte, meslekte 60, 50, 40 ve 30uncu yılını bitiren eczacılara onurluk verildi. Süleyman Güneş, Ankara, Sağlık
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Medya Nefesi