Hasina, başkent Dakkada bir kabul sırasında yaptığı konuşmada, Arakanlı Müslümanların ülkelerine güvenli ve hızlı şekilde dönmelerinin onlar için iyi olacağını söyledi.
Kamplarda yaklaşık 40 bin bebeğin dünyaya geldiğini belirten Hasina, Myanmar yönetimine Arakan eyaletinde barış ve istikrarın sağlanabilmesi için Birleşmiş Milletlerin (BM) eski Genel Sekreteri Kofi Aan başkanlığındaki Arakan Komisyonunun önerilerinin uygulanması çağrısı yaptı.
ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ETNİK TEMİZLİK
Arakanda 2012de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.
Arakandaki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemlerini başlatmıştı.
BMye göre, 25 Ağustos 2017den sonra Arakandaki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeşe sığınanların sayısı 745 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.
Bangladeş, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüşü için Myanmar ile vardığı anlaşmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan bölgesine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti ise Arakanlı Müslümanların dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri yerine getirmedi.
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.
İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların güvenli ortam sağlanmadan Myanmara dönmelerinin yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağı endişesini taşıyor.