MENÜ
İstanbul
Medya Nefesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Akraba Evlilikleri, Primer İmmün Yetmezlik Riskini Artırıyor
Magazin
29 Nisan 2019 Pazartesi 11:58

Akraba Evlilikleri, Primer İmmün Yetmezlik Riskini Artırıyor

–DÜNYA Primer İmmün Yetmezlik Haftası kapsamında İstinye Üniversitesi’nde gerçekleştirilen panelde konuşan Prof. Dr..
–DÜNYA Primer İmmün Yetmezlik Haftası kapsamında İstinye Üniversitesinde meydana gelen panelde mütekellim Prof. Dr. İlhan Tezcan, hısım evliklerinin primer immün yetmezlik riskini artırdığını söyleyerek, "Anne ve babanın sırtçı bulunduğu hallerde çocuklarda yüzdelik 25 oranında bu illet ortaya çıkıyor" dedi.

Dünya Primer İmmün Yetmezlik Haftası zımnında hastalığa uyanıklık döşemek ve farkındalık peyda etmek düşüncesince Can Sucak Candan Bişeyler Vakfı, İstinye Üniversitesi ev sahipliğinde Primer İmmün yetmezlik ile doğmak başlıklı açık oturum düzenlendi. Uzmanlar etkinlikte, hastalığın ne olduğunu, otama yollarını ve katılması müstelzim önlemleri tartıştı.

DÜNYADA HASTA SAYISI; 6 MİLYON

Bağışıklık sisteminin ehliyetsiz bulunduğu yada akıllıcasına çalışmadığı, tahminî 300 değişik rahatsızlığı içeren müşterek illet grubu bulunan Primer İmmün Yetmezlik (PİY) az biliniyor ve tekaüt kişileştirme ediliyor. 22-29 Nisan haftası Dünya Primer İmmün Yetmezlik Haftası şekilde benimseme ediliyor. Dünyada PİY ile canlı parasız sayısının tahminî 6 milyon, Türkiyede ise 24 bin bulunduğu kestirim ediliyor.

"HER 10 BİN DOĞUMDA 1 İMMÜN YETMEZLİKLİ VAKA DÜNYAYA GELİYOR"

Oğulları Canı, 25 yaşlarındayken kalıtım bilimi teşhisi konulabilen muafiyet yetmezliğine ilişkin komplikasyonlar zımnında kaybedince Canın anısını neşelendirmek ve ayrıksı hayatları yetirmek düşüncesince benzeri Prof. Dr. Ayhan Sucak ile Can Sucak Candan Bişeyler Vakfını kuran Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülsan Sucak, "Primer immün yetmezlik anadan doğma muafiyet sisteminde sıskalık olması zımnında ağırbaşlı enfeksiyonlar, evolüsyon geriliği, ayrışık kanserler kadar ölümsek neticeleri ihtimalî kalıtım bilimi müşterek hastalık. Bu hastalık,  nadir hastalık şekilde biliniyor lakin Türkiyede garp ülkelerine layıkıyla aşırı hâlâ kesif görülüyor. Her 10 bin doğumda 1 immün yetmezlikli fenomen dünyaya geliyor. Türkiye düşüncesince bulunmaz değil de bulunmaz tanılama konulmuş bulunan hastalıktır. Ne efsus ki olgularını yüzdelik 70 yahut 90ı tanılama alamıyor ve yaşamını kaybediyor" sanarak konuştu.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Bu illet dalında bilirkişi tabip sayısının az bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Sucak, "Hekimlere, hastalıktan muzdarip parasız ve yakınlarına dayanak noktası olmak, arkadaşlık kılmak istedik. Diğer bulunmaz hastalıklardan en ehemmiyetli farkı er kişileştirme edilirse hastalar aşırı şişman miktarda mükemmel şifayla sonuçlanabilecek tedaviye ulaşabiliyor" ifadelerini kullandı.

PRİMER İMMÜN YETMEZLİK GENETİK

İmmün sistemin mıhlı müşterek ömür düşüncesince eşya bulunduğunu kail Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. İlhan Tezcan da, "İmmün yetmezlik bulunduğu devir enfeksiyonlar bilhassa iktisap kılmak kıl payı romatizmal hastalıklar, kanserler, alerji ve inflamasyon ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın kalıtım bilimi bulunduğunu biliyoruz ve hısım evliliklerinin bu meslek üstünde negatif tesiri var. Akraba evliliklerinin payı Türkiyede yüzdelik 23 ile 30 ortada değişiyor. Anne ve babanın sırtçı bulunduğu hallerde çocuklarda yüzdelik 25 oranında bu illet ortaya çıkıyor. Türk camiasında garp toplumlarına layıkıyla bu hastalığın görülme sıklığı aşırı hâlâ fazladır" dedi.

"AKRABA EVLİLİĞİ GENETİK RİSKİ ARTIRIYOR"

Prof. Dr. Tezcan, "Tüm tababet süresince ve hekimler ortada bu hastalıkla ilgilendiren farkındalığın olması aşırı önemlidir. Çünkü bu hastalıkta er tanılama çalışan tedaviyi sağlayıp sahn kurtarıyor. Benim bireylere tavsiyem, hısım birlikteliği yapmasınlar, zira kalıtım bilimi şekilde illet riski artıyor. Böyle müşterek evlatları doğduğu devir DOĞRU tabip takibinde bulundurmalarında avantaj var. Sık kesif enfeksiyonların, alerjilerin olması, ayrışık kanserlere alışkanlık olabileceği düşüncesince kitleler açısından titiz olmaları, etraflıca devam eden ishaller, öksürükler, ateşin emraz karşısında ayık olmalılar" sanarak konuştu.

"FARKINDALIK YARATMAYA ÇALIŞIYORUZ"

İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve İmmünolog Dr. Baran Erman ise, "Primer İmmün Yetmezlik haftasındayız, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Hastalık bilhassa familya hekimleri ve öteki etibba zarfında enine boyuna önemli. Amacımız hakeza etkinlikleri kesif pıtrak yaparak farkındalığı artırmak. Can Sucak Candan Bişeyler Vakfının da fahri üyeleriyiz. Amacımız, vakıf namına da hakeza müşterek aranjman yaparak toplumda bu hastalığa uyanıklık çekmek" dedi.

- İstanbul Türkiye, Genetik, Primer, Sağlık
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Medya Nefesi