Ağızda şişliğin belirtisi, tükürük bezindeki taş olabilir
Safra ve böbreklerde olan taş oluşumunun tükürük bezlerinde de yaşanabileceğine dikkat çeken diş hekimi Prof. Dr. Semih Özbayrak, Ağızda yaşanan şişliğin belirtisi, tükürük bezinde meydana gelen taş olabilir dedi..
Safra ve böbreklerde bulunan taş oluşumunun tükürük bezlerinde de yaşanabileceğine özen çekici dişçi Prof. Dr. Semih Özbayrak, "Ağızda yaşanmış bulunan şişliğin belirtisi, tükürük bezinde meydana mevrut taş olabilir" dedi.Safra ve böbrek taşı rahatsızlıkları, aşina ve yoğun rastlanan mesail ortada arazi alıyor. Halk ortada taş kendisine ifade edilen durum, bedenin türlü bölgelerinde minerallerin çökmesiyle oluşan müşterek yorgunluk kendisine biliniyor. Benzer taş oluşumun tükürük bezlerinde de oluşabildiğine aksan fail Prof. Dr. Semih Özbayrak, "Tükürük bezi taşı, tükürük kanalının ağzında müşterek şeyin batması kabil tırmalama ve yangılanma zımnında kanaldaki aşırı önemsiz mineral yapıların birbirine yapışarak birikmesi kanalıyla oluşuyor. Her bedenin ürettiği ve çökelen mineraller farklıdır. Taşa rastlanma ihtimali de insandan insana değişebilir" niteleyerek konuştu."30-40 YAŞ ARALIĞINDA GÖZÜKÜYOR"
Hastaların tagaddi ve hayat standardını düşüren tükürük bezi taşı hastalığının kişileştirme ve tedavisi kendince konuşan, Özbayrak, probleminin çoğu kez 30-40lı yaşlarda gözüktüğünü söyledi.Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğr. Üy. Prof. Dr. Semih Özbayrak, "Yemek yerken ağızda ansızın bire beliren dert ile oluşan şişik hastalığın en karakteristik belirtisidir. Teşhis düşüncesince çekilecek röntgen filminde, içerisindeki mineral yoğunluğu az ise ahcar gözükmeyebiliyor. evvel taş olup olmadığının kesme belirleme edilmesi lazım. Çünkü taş olmadan, hemen tükürük bezinin iltihabına ilişkin kendisine da hat daralabilir/tıkanabilir ve bire müşterek huzursuzluklar meydana gelir. Ultrason incelemesi bu mevzuda aşırı ehemmiyetli müşterek kişileştirme aracıdır. Tedavi yaklaşımı ultrason kararına layıkıyla yapılır" dedi.BOL SU İÇMEK, TAŞ OLUŞUMUNU ÖNLEYEBİLİR
Hastalığın tedavisinin taşın bulunmuş olduğu pozisyona layıkıyla yapılacağını tamlayan Prof. Dr. Özbayrak, "Bunu çözecek müşterek derman yok. Bol su somurmak yatkınlığı olanlarda oluşumu engel olmak itibarıyla güzel müşterek alternatif. Taşlar çoğu kez tükürük bezi süresince değil, kanalda oluşmaktadır. Tedavinin alışılmış yaklaşımı cerrahi kendisine taşın çıkartılmasıdır" ifadelerini kullandı. Tedavi süreci kendince mütekellim Özbayrak, şunları söyledi: "Yeni otama yaklaşımı kendisine hususi aygıtlarla laparoskopi kabil kanalın içerisine girip ekranda seyrederek hususi aşırı önemsiz konservatör aletlerle taşı tutup ameliyatsız çıkartmak halinde de uygulanmaktadır.
Lazerle tükürük taşı pili şekilleri de uygulanıyor. Sistemin orijinali böbrek taşı delmek düşüncesince işlenmiş ve elan sonradan o cihazlar, kablolar aşırı önemsiz müşterek bir duruma getirilerek kanalın içerisine uygulanarak makul dalavere boylu lazer sistemiyle parçalanıp emiliyor.
Sonuç kendisine şurası söyleyebiliriz: Tükürük taşı oluşmasın niteleyerek gani su somurmak gerekir. Oluştuktan ve aşinalık konulduktan sonradan ise arkasında olmak gerekli. Arada müşterek bezin şişme yapması iri müşterek maslahat oluşturmayabilir, yangı oluştuysa antibiyotik ile bastırılır. Birkaç senede müşterek tıkanma yapacaksa dava değil.
Ama yakınma aşırı sıklaştıysa kesme hal taşı çıkartmaktır. Kanalın süresince mevcut taşı çıkartmak enikonu kolaydır lakin taş tükürük bezinin içindeyse tükürük bezi ile bu arada çıkartılır, bu yaklaşım ağızdaki umumi tükürük miktarını aşırı etkilemez." - İstanbul Sağlık