
CHPli Mansur Yavaş İlk İcraatını Açıkladı: Makam Araçları Azaltılıyor

HDP İl Başkanlığı PKK kampına dönmüş
Yavuz Sultan Selim Köprüsü Otizm Farkındalık Gününde Mavi Olacak

Acıpayamda okullar 2 gün tatil edildi

ABDli bir yetkilinin gazetecilere verdiği bilgiye göre, İran ile büyük devletler arasındaki nükleer anlaşmadan geçen yıl Mayıs ayında çekilen ABD Başkanı Donald Trump, bu kararın yıl dönümünde yaptırımların kapsamını genişletmek istiyor.
Yetkili, "Yaptırımların caydırıcı etkisinin sürmesini istiyoruz. Şirketlerin İran ile çalışmaya devam etmenin artık kötü bir fikir olduğunu düşünmeye devam etmesini istiyoruz" dedi.
Trumpın çekildiği nükleer anlaşma Tahranın nükleer programının kapsamını daraltması karşılığında İrana yıllardır uygulanan yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını öngörüyordu. ABD anlaşmadan çekildikten sonra İranın petrol ihracatını sınırlayan yaptırımlarını tekrar devreye aldı.
Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, ABD yönetiminin önümüzdeki haftalarda yeni yaptırım kararları alacağını söyledi.
Yetkili, yeni yaptırım kurgulamanın vakit aldığını ve Hazine Bakanlığının çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, "Yıldönümü civarlarında ne kadar fazla adım atabilirsek o kadar iyi olur" dedi.
ABDnin kullandığı başlıca yaptırım araçları arasında İranın petrol ihracını sınırlamak bulunuyor. Washington, Türkiyenin de aralarında bulunduğu İrandan petrol ithal eden sekiz ülkeye yaptırımlardan muafiyet tanımış olsa da, bu kararını değiştirebilir.
Yetkili, ABDnin muafiyetlerden tamamen vazgeçebileceğini belirterek, "Bana göre o tarafa doğru ilerliyoruz" dedi.
Yetkili ABDnin daha önce OPECin dördüncü büyük üreticisi İranın petrol ihracatını sıfıra indirmeyi hedeflediğini hatırlattı ve ABDnin yurtiçi petrol üretiminin oluşacak açığı kapatabileceğini söyledi.
Analistler ABDnin Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Türkiyeye tanıdığı, Mayıs ayında süresi dolacak olan toplam 1.1 milyon varil/gün tutarındaki muafiyeti uzatacağını düşünüyorlar. Buna göre İtalya, Yunanistan ve Tayvana muafiyetin kaldırılması olası.