3 Epilepsi Hastasından 2si İş Bulmakta Zorlanıyor
Epilepsi tanısı almış bireylerin günlük yaşamda yaşadıkları sorunları ortaya koymak için yapılan araştırmaya göre, her 3 epilepsi tanısı almış kişiden 2’sinin iş bulmakta güçlük çektiği ortaya çıktı..
Epilepsi teşhisi almış bireylerin günce hayatta yaşadıkları sorunları ortaya ayırmak düşüncesince meydana getirilen araştırmaya göre, herhangi ortak 3 tutarak teşhisi almış insandan 2sinin iş bulmada engel çekmiş bulunduğu ortaya çıktı.
Üniversite öğrencileri kabilinden meydana getirilen ortak araştırma, tutarak hastalarının günce hayatta yaşadıkları sorunları ortak el elan ortaya koydu. Altı ay boyunca 144 tutarak teşhisi almış bireyle meydana getirilen görüşmeler kararında bu hastaların günlük, terbiye bilimi bilimi ve iş yaşantılarında zorluklarla karşılaşmış bulunduğu kararına varıldı. Bunlardan en önemlisi ise herhangi ortak 3 hastanın 2sinin iş bulmada engel çekmesi oldu.
İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Başcıllar ve öğrencileri Yeliz Korkmaz ile Kemal Salman kabilinden meydana getirilen araştırı tutarak teşhisi almış bireylerin bedensel, ruh bilimi ve toplumsal bölgede yaşamış bulunduğu zorlukları ortaya ayırmak gibi gerçekleştirildi.
Araştırma neticeleri üzerine bilim sağlayan üniversitenin Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Başcıllar, Her 2 katılımcıdan 1inin hastalığı zımnında maşer kabilinden dışlandıklarını hissettiklerini söyledi.
Başcıllar, "Her 2 katılımcıdan 1i hastalığı zımnında maşer kabilinden dışlandıklarını hissettiklerini, 4 katılımcıdan 3ü tutarak rahatsızlığının maşer kabilinden aldığı kadar bilinmediğini, herhangi ortak 3 katılımcıdan 2si hastalıklarına ilişkin şekilde iş bulmada engel çektiklerini, herhangi ortak 2 katılımcıdan 1i de tutarak sorununa ilişkin şekilde işlerinden boşanmak mecburiyetinde kaldıklarını anlatım ettiler" dedi.
"EĞİTİM HAYATLARI OLUMSUZ ETKİLENİYOR"
Üniversitenin talebesi Kemal Salman ise neticelere göre, "Her 2 epilepsili bireyden 1inin rahatsızlıklarının terbiye bilimi bilimi yaşamını negatif yönde etkilediklerini, herhangi ortak 5 epilepsili bireyden 4ünün ise kendilerine verilen afiyet hizmetlerinden mutlu olmadıklarını, herhangi ortak 3 epilepsili bireyden 2sinin ise taşıt kullanamama zımnında günce hayatlarının kısıtlandığını ve sınırlandığını belirtmekte. Buna ek şekilde kestirmece herhangi ortak 5 bireyden 4ü ise kullandıkları günce ilaçların taraf etkilerinin günce hayatlarını negatif etkilediklerini, 5 epilepsili bireyden 3ünün ise tedavileri boyunca toplumsal fariza uzmanından dayanaklık etmek almadıklarını belirtmekte" niteleyerek konuştu.
"GÜNLÜK YAŞAMA KATILIMLARI SINIRLANIYOR"
Anket çalışmalarını yürüteç öğrencilerden Yeliz Korkmaz da, epilepsili bireylerin günce taayyüş katılımlarının sınırlandırıldığına uyanıklık çekerek, "Epilepsili erler günce yaşantılarının birlikte terbiye bilimi bilimi ve iş yaşantılarında da nice sorunla karşılaşabiliyorlar. Sosyal damgalanma ve dışlanmaya ilişkin şekilde epilepsililerin terbiye bilimi bilimi yaşantıları gayrisıhhi kalabiliyor, ahenk problemi görülebiliyor ve bilimsel nitelikli başarıları negatif yönde etkilenebiliyor.
Epilepsi teşhisi almış bireyler, iş bulmada zorlanabiliyor ve halihazırdaki işlerinden boşanmak DOĞRU kalıyorlar. Epilepsileri zımnında bağan öz gurur saygısı görülebiliyor. Aile içi ve şahıslar arası ilişkilerinin etkilenmesinin birlikte epilepsili bireylerin araba kullanamama vaziyetleri günce taayyüş katılımlarını sınırlıyor" dedi.
"HALK, EPİLEPSİ HAKKINDA BİLİNÇLİ DEĞİL"
Öğretim Görevlisi Mehmet Başcıllar, halkın tutarak üzerine şuurlu olmadığını anlatım etti.
Başcıllar, "Bu noktada içinde toplumsal fariza uzmanlarının da bulunduğu multidisipliner takımlar kabilinden otama döneminin ve sonrasının yürütülmesi son aşama önemli. Epilepsi teşhisi almış bireylerin terbiye bilimi bilimi ve iş yaşantısında karşılaştıkları sorunları menfez önüne aldığımızda Aile Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı kabilinden acemi stratejiler oluşturulmasına ve tensikat yapılmasına ister bulunduğu açık. Toplumun tutarak hastalığı üzerine da bilim sahibi olmadığını görüyoruz. Toplumun degaje kesimlerine, ait amme gurur ve kuruluşlarınca eğitimler verilmesi ve farkındalık oluşturulmak yerine amme spotlarının hazırlanması DOĞRU olacaktır" ifadelerini kullandı. - Karaköse Sağlık